Custom Menu

Latest From Our Blog

Al treilea Miracol: Cresterea Imunitatii

Al treilea Miracol: Cresterea Imunitatii

Am vorbit pe blog despre Dezvoltarea Fizica a copilului in primele 1000 de zile, despre Dezvoltarea Cognitiva, iar acum am ajuns la cel de-al treilea Miracol ce se petrece in aceasta perioada de viata extrem de importanta a micutilor, si anume: Cresterea Imunitatii. Cred ca in fiecare zi aud sau citesc despre o alta mama care se confrunta cu alergiile copilului, incat sunt convinsa ca acest subiect este de interes pentru multa lume.

Despre alergii (factorii de risc si modalitatile de prevenire ale acestora dar si despre intarirea sistemului imunitar (inclusiv solutii pentru intrarea in colectivitate a copiilor) s-a vorbit pe larg in cadrul intalnirilor pe care le-am avut cu parinti si medici pediatri deopotriva, in cadrul campaniei educationale “Nestle Incepe Sanatos, Creste Sanatos”. Asa cum am promis, informatia merge mai departe pe calea blogului meu catre si mai multi parinti, care isi doresc sa afle informatii noi, primite direct de la medici pediatri.

Ca si in datile trecute, la finalul acestui articol, dr. Mihaela Oros a raspuns tuturor intrebarilor lasate de voi pe acest blog sau pe pagina mea oficiala de Facebook, legate de Miracolul 3: Dezvoltarea sistemului imunitar.

 Una dintre informatiile care m-a surprins este ca 1 din 3 copii are istoric familial de alergii, in Europa. Iar cele mai comune manifestari ale bolilor alergice la copii sunt:

  • Eczema atopica (dermatita atopica)
  • Alergiile alimentare
  • Rinita/conjunctivita alergica
  • Astmul alergic

Pana la 66% dintre sugarii cu dermatita atopica pot dezvolta boli ale aparatului respirator superior (rinite, rino-conjunctivite, otite medii alergice). Si pana la 50% dintre sugarii cu dermatita atopica pot dezvolta, ulterior, astm alergic.

Studiile au demonstrat ca alimentatia din primele luni de viata poate influenta probabilitatea de a dezvolta o alergie mai tarziu. Si revenim la mult-discutatul lapte de vaca! Daca inca mai aveati indoieli cu privire la ce lapte sa ii dati micutului dupa ce alaptarea nu mai este posibila, revin la sfatul de a incerca sa ii dati un lapte de crestere special conceput pentru el, recomandat si de medicul care ii urmareste evolutia. Caci laptele de vaca, pe langa multe alte minusuri discutate anterior, este unul dintre alimentele cu o cantitate mare de alergeni.

 Factori de risc in aparitia alergiilor, in perioada sarcinii si pentru nou nascut, sunt: fumatul, poluantii din mediu, colonizarea intestinului cu flora anormala. Iar in primul an de viata si dupa varsta de un an, factorii de risc sunt inceperea diversificarii mai devreme de 4 luni, laptele de vaca sau dieta saraca in omega 3.

Factori de mediu cu efect protector care, stimulati, pot reduce riscul de a dezvolta alergii sunt: Alaptarea, Imunonutrientii si Flora microbiana sanatoasa.

Deosebit de important de stiut e ca laptele matern este cel mai puternic aliat impotriva alergiilor. Este o minune pentru cei mici pentru ca pe langa multe alte beneficii despre care am vorbit in trecut, strict legat de subiectul nostru, el asigura un sistem imunitar puternic si induce dezvoltarea unei flore intestinale bifidodominante. Flora bogata in Bifidus, intareste la randul ei sistemul imunitar. Laptele matern protejeaza sugarii de infectii gastrointestinale si respiratorii si reduce incidenta eczemei atopice la sugarii cu risc crescut de alergii.

Recomandari alimentare pentru copiii cu risc de alergii:

  •  Alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata si continuarea alaptarii in paralel cu inceperea diversificarii
  • Folosirea unor proteine adecvate (hidrolizate) in absenta alaptarii
  • Evitarea diversificarii precoce a alimentatiei

INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR

 Copiii se nasc cu un sistem imunitar care nu este capabil sa ii protejeze, nutritia adecvata varstei fiind esentiala.
Cea mai buna metoda pentru dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos este alaptarea, recomandata pentru cat mai mult timp posibil.

In perioada diversificarii, alimentatia trebuie sa contina cantitatile necesare de nutrienti care sa duca la dezvoltarea unui sistem imunitar corespunzator varstei.

Sper sa va ajute informatiile primite prin intermediul acestei campanii educationale, care isi propune sa vina in sprijinul parintilor si sa-i determine sa adopte obiceiuri sanatoase in primele 1000 de zile de viata.

Dr. Mihaela Oros a raspuns intrebarilor voastre lasate la postarea trecuta, dar si pe pagina mea de Facebook. In cazul unor intrebari suplimentare, nu ezitati. Ba chiar va propun sa puneti inca de pe acum intrebari legate de ultimul Miracol dezbatut in cadrul campaniei si anume: Programarea Metabolica. Mai multe detalii aici.

1. Daca ai timp ne poți indica te rog frumos și cu ajutorul unui pediatru / psiholog ce cărți putem citi copiilor de 3 – 4 luni? O seara frumoasa
La aceasta varsta copii nu inteleg limbajul asa cum o fac copiii care deja au inceput sa vorbeasca. Puteti citi carti de povesti, pentru ei cel mai important este sa auda vocea mamei.

2. Legat de dezvoltarea sistemului imunitar : Cum putem dezvolta imunitatea la bebeluși ? Sunt persoane care sustin ca este okay sa îi lăsăm să atingă cât mai multe lucruri, jucării , sa îi lăsăm să exploreze lumea pe jos… sa nu avem mania de a dezinfecta totul mereu.

Dezvoltarea sistemului imunitar este proprie fiecarui copil. In acest sens unii copii pot fi mai sensibili decat altii la o anumita varsta. Este bine daca reusiti sa mentineti un echilibru in expunerea copilului la “lumea inconjuratoare” respectand in acelasi timp si regulile de igiena necesare.

3. Eu vreau sa intreb despre vaccinuri. Am tot citit despre ele ca provoaca boli autoimune si ca impiedica dezvoltarea cognitiva a copilului. Nu mai sunt vaccinurile din trecut, iar cele din prezent ar fi perculoase. Mentionez ca eu l-am vaccinat pana in prezent, dar au inceput sa imi apara ganduri negative cu care ma lupt….daca e bine sau daca nu e bine, daca se imbolnaveste.

Este bine ca ati ales sa preveniti boli extrem de grave si periculoase si l-ati vaccinat.

4. Acum întrebare: până la ce vârstă mancarica pasată și de ce?Cum și cu ce facem trecerea să fie ușor acceptată de copil și benefica?

Bebelusii primesc mancare pasata in primul rand datorita imaturitatii sistemului digestiv care nu este inca pregatit sa digere bucati de mancare, datorita faptului ca inca nu au eruptie dentara deci nu au cu ce mesteca si faramita alimentele ca sa ajunga in stomac deja mestecate cat si datorita faptului ca deglutitia (inghitirea) nu este inca bine dezvoltata astfel ca ei pot inghiti lichide sau piure dar inca nu pot inghiti bucati de alimente si exista risc sa se inece.
Pe masura ce copilul creste, apar dintisorii si apar semne ca poate mesteca si inghiti, se va face trecerea treptata catre alimentele initial mai putin pasate, apoi catre bucati (biscuit, mar, legume fierte etc)

5. La 6 luni ale bebelinei mele trebuie să mă întorc la serviciu iar ea va fi în timpul programului meu la creșă. Am vizitat creșa săptămâna trecută și da, este curată și la secțiunea ei de bebe I, este o doamna la 5 copii. Legat de tema imunității, ea este o bebelușa alaptata exclusiv la san și de 2 săptămâni am început diversificarea. Papa legume, asa câteva lingurițe, ea având 4luni și 3saptamani. Am observat la creșă ca toți bebelușii erau plini de mucisori. Teama mea este că și ea va fi la fel și că mereu va fi bolnavă, luam microbii unii de la alții. Nu am să întrerup alăptatul chiar dacă mă întorc la job și știu că asta o va ajuta la imunitate. Cum să îi fortifica în schimb sistemul imunitar mai mult? Nu cred ca doar lăpticul meu, fructele pe care le va primi acolo și legumele sunt suficiente? Îmi recomandați ceva pt un bebe de 6 luni? Mulțumesc!

La varsta de 6 luni sistemul imunitar este inca in formare. Alaptatul si alimentatia corespunzatoare varstei sunt aspecte importante care sustin acest proces, de asemenea preventia anemiei feriprive (discutati in acest sens cu medicul curant adminstrarea de fier pentru preventia anemiei)

6. O intrebare ma framanta de ceva vreme!!! Sunt mamica unui baietel de 2 luni si as vrea alta variata de adormit bebelusul in afara de cea a leganatului!!! Am impresia ca defapt il ametesc , leganandu-l si de aia adoarme !!! Multumesc Mult!!!

Incercati sa nu il mai leganati, pentru inceput incercati doar sa il tineti in brate pana adoarme.

7. Pentru dna pediatru as avea o intrebare legata de dezvoltarea imunitatii la bebelusi. Am un baietel de 2 luni si sunt foarte protectiva cu el daca intra in contact cu persoane care sunt racite ori care tusesc. Familia sotului meu mi a argumentat ca nu trebuie, pentru ca asa isi dezvolta copilul imunitatea (baietelul meu care intre timp a capatat un nas infundat care il impiedica sa respire bine sau sa manance). In acest sens, as vrea sa stiu care sunt limitele (daca sunt) in a proteja un bebelus de adulti care nu se spala pe maini ori care sunt cu viroze respiratorii. Este de bun simt sa ii rugam pe cei raciti sa nu vina in contact cu un bebelus sau mergem pe premisa ca ii intareste sistemul imunitar?

Limitele in jurul bebelusului le impuneti dumneavoastra. Copiii in varsta de 2 luni au un sistem imunitar imatur, dezvoltarea imunitatii se face treptat, in timp pe masura ce copilul creste. Bolile sunt expresia acestei imaturitatii imunitare. Ca sa prevenim aceste boli este bine sa evitam contactul bebelusului cu alte persoane bolnave.
Dezvoltarea imunitatii se face prin asigurarea unui echilibru intre expunerea treptata la “lumea inconjuratoare” si crestrea fiziologica a copilului. Pe masura ce copilul creste isi va dezvolta si sistemul imunitar. Spalatul pe maini in general si in mod special cand venim in contact cu un bebelus in varsta de 2 luni, face parte din regulile de igiena elementare.


Intrebari via Facebook:

1. Am auzit ca vaccinul pneumococic nu mai este recomandat odata ce copilul deja a intrat in colectivitate, este adevarat?
Administrarea vaccinului antipneumocic se poate face la orice varsta, chiar daca cel mic a intrat in colectivitate. Este bine sa discutati cu medicul curant indicatia de vaccinare.

2. Copii cu dermatita atopica sunt predispusi la alergii? Cum trebuie sa reactionam in cazul unei alergii?
In cazul unei alergii dovedite este recomandata evitarea alergenului si tratamentul simptomelor. Se poate face si desensibilizare. Discutarea in detaliu a acestor optiuni se poate face in cadrul unui consult alergologic.

3. Fetita mea are alergie la cazeina, alfalactoglobulina, lapte pasteurizat , caini si momentan suspecta doar la gluten! Greu cu intolerantele alimentare! Are un an si trei luni si este foarte greu cu alimentatia! Un sfat??
E adevarat, nu-i usor. Cu rabdare, sistemul imunitar se dezvolta in timp si va putea tolera incet incet diferite alergene.

4. Baiatul meu e alergic, are ige 2600 si normal e pina la 90! Ii dau aerius de 2 ani si nimic! Nu este alt tratament?
Faceti un consult alergologic sa vedeti exact cum a evoluat si cum sa continuati tratamentul.

14Comments
  • Mihaela David/ 23.12.2015Reply

    Bună seara. Am un băiețel de 4 luni .Îl alăptez din prima zi de viata , pana in prezent.zAcum am trecut de perioada dificila de colici. Deși încă nu are un tranzit regulat. As vrea sa încep diversificarea după 6 luni. Însă aud atâtea variante. ….de nu mai știu cum este corect. As vrea sa primesc ceva sfaturi. ..idei. sau sa îmi dați o sursa unde pot sa ma documentez cat mai bine. Mulțumesc mult

  • andreea alexandra/ 23.12.2015Reply

    Buna Danuca…multumim tare mult!!! Mi s-a raspuns la intrebare si m-am linistit! T
    Toate sfaturile primite sunt binevenite. Te pup si te imbratisez!!!

    • Dana/ 24.12.2015Reply

      Tocmai bine ce am scris articolul, caci Vlad a facut o alergie la ceva (nu stim ce) si s-a umplut de bubite 🙁

      • camelia constantinescu/ 25.12.2015Reply

        Draga Dana, trebuie investigata orice astfel de reactie alergica. Pana la varsta do 4 ani unii copii fac asa numitele alergii ale micii copilarii. Depistarea se face prin analiza sangelui, recomandat de un medic alergolog. Noi asa am descoperit ça fiul nostru e alergic la ou. Nu trebuie neglijat intrucat alergiile acestea dau insuficienta respiratorie care in unele cazuri, cand se asociaza cu vreo bronsita sunt periculoase. Vestea buna e ca odata cu cresterea acestea se atenueaza sau chiar dispar. Noi am vazut un medic dr prof univ pediatru pneumolog in Bruxelles de curand. Sanatate multa!
        Daca vreodata aveti drum prin Luxembourg mi-ar placea sa te invit là un ceai! Camelia

  • Iry/ 25.12.2015Reply

    Scuze dar cu multe nu sunt deacord din postarea ta…
    Parca ar fi o reclama ascunsa…
    Nici bunica mea nu are masele dar sa stii ca poate mesteca, exact asa bebelusii nu au masele decat dupa 14-16-18-22 luni, adica pana atunci ei nu pot mesteca?
    mesteca si chiar foarte bine. Copilul meu nu a acceptat pasat deloc si doar bucati a mancat …

    • Dana/ 25.12.2015Reply

      Primii dinti apar in jurul varstei de 6 luni, nu 18. Medicul se referea ca la inceput (care poate insemna si inceperea diversificarii la 4 luni!), nu au nici dinti, dar nici sistemul digestiv pregatit sa digere bucati de mancare. Reclama ascunsa la ce?? Toate informatiile transmise prin acest post sunt primite si verificate ulterior de un medic pediatru. Daca ai nelamuriri, i te poti adresa direct. Banuiesc ca te referi la acest raspuns, care ii apartine doamnei dr. Mihaela Oros:

      Bebelusii primesc mancare pasata in primul rand datorita imaturitatii sistemului digestiv care nu este inca pregatit sa digere bucati de mancare, datorita faptului ca inca nu au eruptie dentara deci nu au cu ce mesteca si faramita alimentele ca sa ajunga in stomac deja mestecate cat si datorita faptului ca deglutitia (inghitirea) nu este inca bine dezvoltata astfel ca ei pot inghiti lichide sau piure dar inca nu pot inghiti bucati de alimente si exista risc sa se inece.
      Pe masura ce copilul creste, apar dintisorii si apar semne ca poate mesteca si inghiti, se va face trecerea treptata catre alimentele initial mai putin pasate, apoi catre bucati (biscuit, mar, legume fierte etc)

      Si ca o simpla completare. Nu incurajez si nu imi plac in general raspunsurile date pe un ton superior medicilor, nerespectandu-le profesia. Toti ne pricepem la toate… Noroc ca dr. Mihaela Oros e o doamna cu foarte mare rabdare si care intelege ca fiecare mama si fiecare copil sunt diferiti. Daca o sa ii comunici nelamuririle, sunt convinsa ca iti va raspunde.

      • Sanda/ 04.08.2016Reply

        Reclama la produsele Nestle evident, din moment ce acest post face parte dintr-o campanie Nestle. Bebelusii nu pot mesteca bucati, asa ca oferiti-le borcanase nestle, faina de orez nestle si multe alte minuni ale companiei noastre….

        • Dana/ 04.08.2016Reply

          Paranoia e mare. Campania e campanie, dar altfel nu te obliga nimeni sa îți crești copilul altfel decât crezi.

  • Mariana/ 26.12.2015Reply

    Cit de des scoatem un bebelus afara, la plimbare in parc, pe timp de iarna? Al meu copil are 3 luni si jumatate si, de regula, stau cu el o ora prin parc, plimbindu-l in carut. E suficient, prea mult? Multumesc.

  • Roxana P./ 02.01.2016Reply

    Buna,
    Am si eu o intrebare pentru doamna doctor. Fetita mea s-a nascut la termen, 41 de saptamni, 3610 kg, este alaptata exclusiv la san si am inceput diversificarea la 6 luni. Medicul de familie mi-a recomandat in jurul varstei de 3 luni fier, fara o analiza in prealabil doar dupa verificarea manutelor. Medicul pediatru mi-a spus ca nu este cazul pentru ca este nascuta la termen si alaptata iar dupa 6 luni ii vom introduce carnita si galbenus de ou. Cum este corect? Cum se asimileaza fierul mai bine din alimentatie sau cu ajutorul medicamentelor? Ce simptome ar trebui sa aiba in cazul unei anemii?
    Multumesc

  • Vicky/ 27.04.2016Reply

    foarte util acest articol, mai ales acum in perioada asta cand vremea este foarte schimbatoare si toata lumea raceste.

  • Violet/ 08.12.2016Reply

    Buna, Dana, Vreau sa-l intarc pe fiul meu care are 19 luni si inca nu am gasit un lapte de crestere pe care bebe sa vrea sa-l bea. Pediatra mi-a recomandat Topfer si Hipp. Ce imi recomanzi? Multumesc, Violeta

  • Anda Anton/ 25.03.2019Reply

    Un articol foarte util. Multumesc!

Leave a Comment