Custom Menu

Latest From Our Blog

Alimentatia lui Vlad la 2 ani

Alimentatia lui Vlad la 2 ani

Da, stiu, din nou un subiect din categoria Parenting. Ce sa-i faci, nu ma pot abtine! Iar alimentatia copilului este o grija permanenta a oricarui parinte. Am vorbit  pana acum despre alaptare, despre diversificare, despre alimentatia copilului dupa varsta de 1 an, iar acum va voi aduce la zi cu “meniul” lui Vlad. Si chiar daca unii dintre voi nu sunteti parinti acum, o sa puteti reveni la aceste articole la momentul potrivit.

 

EN: Yes, I know, another parenting subject. What can you do, I just can’t help it! And the child’s nourishment is a permanent concern for any parent. So far we have talked about breastfeeding, weaning, about the child’s feedings after 1 year, and now I am going to update you on Vlad’s “menu”. And even if some of you aren’t parents yet, you can always come back to this article when the time is right.

13 1012 9Trebuie sa incep prin a va marturisi ca mi-e foarte dor de perioada alaptarii. Desi nu mi-a fost deloc usor la inceput – stat zi si noapte cu bebe la san, grija permaneta ca nu ia suficient in greutate, dureri etc – dupa vreo luna de eforturi sustinute din partea mea, a lui Radu, care m-a incurajat in cele mai grele nopti, dar inclusiv din partea lui Vlad, mancaciosul, care putea sa aiba si cate 18 “mese” pe zi la san, cu durata variabila de la 30 minute la 1h jumate – am ajuns pe cand avea el o luna sa comunicam perfect si sa asteptam amandoi cu bucurie momentul mesei. Acum cand o vad pe Adela cum il alapteaza pe Alexandru, mi se face un dor teribil!!!

Ajunsese sa fie totul atat de simplu la varsta respectiva si atat de frumos. Eram linistita gandidu-ma ca alaptandu-l Vlad primeste tot ce are nevoie. Si apoi a inceput diversificarea…alte emotii. O sa manance hrana solida pe care i-o prepar eu? O sa aiba vreo alergie? O sa ii placa mai mult legumele, carnita ori fructele?

Pe scurt, pana la 1 an, lui Vlad i-a placut ORICE mancare. Manca absolut tot ce ii pregateam. Ba chiar la fructe, ajunsesem sa o intreb pe pediatra daca nu exista totusi vreo limita. Avea vreo 8 luni si ar fi fost in stare sa manance ca gustare (avea 3 mese principale si 2 gustari pe zi) si 350 de grame de fructe! Cu toate acestea, a ramas mereu genul skinny 🙂 Adica, desi manca foarte mult, nu lua in greutate mai mult decat era necesar. S-a nascut cu 3kg, la 1 an avea 9, iar ieri l-am cantarit la 2 ani si (maine) 4 luni si are 12,3 kg.

Dupa varsta de 1 an Vlad a devenit brusc mofturos. Mancarea trebuia sa aiba gust (am adaugat sarea), trebuia sa aiba consistena potrivita si, daca ar fost dupa el, trebuia sa fie …dulce. Si nu ma refer la dulce desert, ci la fructe. Este innebunit dupa fructe si acum. Ma trezesc ca sunt cu el in masina, in trafic, si incepe sa planga in spate dupa “Afine” ori dupa “Casuni” ori “Pepeneeee”. “Mama, veau fucte!!!” imi striga plangand de pofta, daca puteti crede asa ceva. Asadar, fructele sunt pe locul 1 in preferintele lui actuale. Dar hai sa va zic cum arata meniul lui acum:

Dimineata si seara inca mai bea lapte. Eu ii dau si acum, desi e mare, lapte praf. Am mai mare incredere in laptele conceput special pentru ei, decat in laptele de vaca din comert. In plus, la ultimele analize (i le-am facut inainte de a pleca in Australia, dar si la implinirea varstei de 2 ani), am constatat ca vitamina D nu e cea mai grozava. Asa ca prefer un lapte praf imbogatit cu vitamina D. Stiti ca m-am alaturat in trecut campaniei “Nestle Incepe Sanatos, Creste Sanatos” si ca am participat la numeroase intalniri cu medici, de la care va zic cat se poate de sincer ca am invatat o multime de lucruri. Chiar si acum revin de multe ori la informatiile primite in cadrul acestor conferinte, pentru ca porneau de la importanta unei alimentatii sanatoase a copilului. Ceea ce am invatat atunci este ca noi ca parinti putem influenta dezvoltarea copilului intr-un mod sanatos doar printr-o alimentatie corespunzatoare varstei (puteti citi mai multe despre asta si dand cautare “programare metabolica” pe blogul meu in casuta de search).

Nu stiu daca stiti, dar Nestle implineste acum 150 de ani si revine cu promisiunea de a sustine si a promova in continuare alaptarea, facand parte inca din 2011 din programul FTSE4Good Index, singurul indice de investitii la nivel mondial responsabil cu stabilirea clara a criteriilor privind comercializarea inlocuitorilor de lapte de mama pana la varsta de 12 luni. Mai multe informații despre promisiunea pe care o fac privind alăptarea și creșterea implicita a unor generații sănătoase puteți citi aici. Apreciez și grija pentru îmbunătățirea continua a calității produselor destinate copiilor și transparenta cu care specifica cantitatea de zaharuri sau calorii pe fiecare porție. Spre exemplu, cerealele pentru copii nu au mai mult de 9 gr zaharuri, iar o înghețată nu mai mult de 80 calorii.

Revenind la mesele lui Vlad, incepe ziua cu o cana cu lapte sau apa. Il lasam pe el sa aleaga deja ce doreste. Sunt dimineti in care plange daca nu te grabesti cu preparatul laptelui, iar altele (mai putine) in care iti spune cat se poate de clar ca vrea APA. Tot dimineata mananca si cereale imbogatite cu Fier, caci anemia feripriva e frecventa in randul micutilor si pacatoasa, asa ca dorim sa ne ferim de ea. Cerealele le mananca fie cu lapte, fie cu iaurt sau branza de vaci, fie simple. Le imprastie pe toata masa, pe sub masa – de unde le mananca Yorick… Ii mai pun deasupra lor stafide, mersisoare ori goji – pe care singur si le-a ales din raftul de la supermarket, nuci sau migdale. Si neaparat niste fructe proaspete, pe care daca nu le mananca pe loc, cel mai probabil le va cere la pachet pentru plecarea in parc ori pe drumul spre buni.

Cert e ca micul dejun e masa pe care apucam sa o luam cel mai des in familie. Eu si Radu nu aveam acest obicei inainte, dar de cand cu Vlad, vrem sa fim un exemplu bun. Asadar pe masa punem acum numai alimente ok, pe care sa le poata manca si el. Sigur ca e frustrant uneori cand tu ii pregatesti ceva (azi dimineata am facut o omleta cu lapte, branza de vaci, branza telemea, mazare si zucchini absolut delicioasa pe care Vlad nici nu a vrut sa o guste!) si el nu se atinge. Dar nu il fortam cu mancarea. Il pacalim doar, atunci cand se cere 🙂 caci altfel ne pacaleste el pe noi.

La pranz prefera sa manance paste sau orez cu legume. Mancarica gatita la cuptor e cea mai sanatoasa, asa ca multe feluri de mancare i le pregatim asa. Ii place si “pizza”, zice el, care de fapt e focaccia peste care punem ce vrem noi, dar asta mai mult in vacante sau iesiri in oras. Dar ii place cum suna “pizza”, se pare. In schimb, avem o mare problema cu carnea. Nu vreti sa stiti ce combinatii face mama mea pentru a se asigura ca mananca totusi si putina carne: pui cu portocale, vita cu banane…Si de fapt in toate aceste combinatii predomina fructele, ca gustul carnii sa fie cat mai putin prezent. Am incercat o multime de variante. De exemplu, am pus carnea pe frigaruie, gandidu-ma ca o sa-i placa “sistemul” de mancare. Ne imita perfect, musca din frigaruie ca si noi, dar dupa ce o mesteca 3 secunde, o scuipa fix pe jos. Drept urmare e chinul lumii cu carnea. Noroc ca mai mananca oua, dar nu ii dam decat de 2 ori pe saptamana.

Seara mananca peste, de exemplu, ori cate o placinta de casa cu iaurt si smantana deasupra. Iar inainte de culcare mai cere o cana cu lapte. In plus, gustarile din timpul zilei sunt fie fructe, fie cate un iaurt sau “ghe” – adica orez sau porumb expandat.

Asa ca topul  lui ar fi urmatorul: fructe, cereale, lactate, legume si…..carnea. Eu imi doresc sa aiba un meniu variat si echilibrat. Nu il fortez la masa, nu il cert, ci incerc ca fiecare portie sa fie atractiva. Am constatat ca am mai mari sanse de reusita cand il iau cu mine la cumparaturi sau cand asista la prepararea mancarii. Si cred ca sunt o mama echilibrata si cand vine vorba de mancare, in sensul ca sunt constienta de importanta unei alimentatii sanatoase la o varsta frageda, dar nu inseamna ca Vlad nu a mancat niciodata un pandispan cu zahar, nu a gustat inghetata sau chiar ciocolata (asta a fost un accident, a gasit intamplator o ciocolata in rulota cu care calatoream prin Noua Zeelanda si a bagat repede un cub in gura, dupa care a avut una dintre cele mai comice reactii din viata lui: “Mmmmmmmmm…mama, ce-i asta????”, ca si cand ar fi vrut sa ma intrebe “ce am gustat eu si voi mi-ati ascuns o viata intreaga???”. Dar toate acestea am inceput sa i le permitem foarte rar, dupa varsta de 1 an jumate.

Voi, la ce capitol din alimetatia copiilor sunteti? Ce va da batai de cap?

P.S.: Pozele sunt din Disneyland, unde evident ca mancarea nu e ca acasa. De acolo i-am cumparat mai mult paste, pizza sau quesadilla cu pui (singura data cand a mancat asa ceva, un compromis, dar a fost calea prin care a acceptat puiul! carnea…). Diminetile si gustarile chiar si acolo erau tot formate din cereale, iaurt si fructe.

EN: I must begin by confessing that I miss breastfeeding very much. Although it wasn’t easy at the beginning- breastfeeding day and night, worrying that he’s not gaining enough weight, pain, etc.- after a month of efforts from my side, from Radu, who encouraged me during the toughest nights, but also from Vlad, who could have 18 “meals” a day, lasting between 30 minutes to 1 and half hours- when he was one month old, we had managed to communicate perfectly and we were both excited about eating time. Seeing Adela breastfeed Alexandru now, I miss it a lot!!!

Everything was so easy at that age and so beautiful. I was calm knowing that by breastfeeding Vlad would get everything he needed. And then weaning began…other emotions. Will he eat the solid food I am going to make for him? Will he have allergies? Will he like vegetables, meat or fruit more?

To keep it short, up to the age of 1, Vlad liked EVERY kind of food. He would eat absolutely everything I would prepare for him. I even got to the point where I asked the pediatrician if there is some limit to how much fruit he can have. He was about 8 months old and he could eat as a snack (he had 3 main meals and 2 snacks each day) even 350 g of fruit! Nevertheless, he was always the skinny kind:) So, even if he ate a lot, he didn’t gain more weight than necessary. He weighed 3 kg when he was born, at 1 year old he had 9, and yesterday I weighed him at 2 years and (tomorrow) 4 months and he has 12,3 kg.

After the age of 1, Vlad turned suddenly into a very picky child. The food had to have taste (I added salt), it had to have the right consistency and, if it were up to him, it had to be…sweet. And I don’t mean dessert sweet, but fruit. He is still crazy about fruit. Sometimes when we are in the car, stuck in traffic, he starts crying for “Bluebeiess” or “Stawbeiess” or “Meon”. “Mum, I want fuit!!!” he yells crying with hunger, if you can believe such a thing. So, fruit is number 1 in his current preferences. But let me tell you what his menu looks like now:

In the morning and in the evening he still drinks milk. I still give him formula. I trust the formula which is made especially for them more than the cow milk from the store. Plus, according to his last blood tests (we did them before going to Australia, but also when he turned 2), his vitamin D levels are not great. So I prefer a formula enriched with vitamin D.  You already know I have joined the campaign “Nestle Begin Healthy, Grow Healthy” in the past and that I went to many meetings with doctors, whom I can honestly say I learned a lot from. I still come back to the information I got during these conferences, because they were all based on the importance of a child’s healthy nourishment. What I have learned then is that we, as parents, can influence the development of our children in a healthy way, only by a nourishment appropriate for their age (you can read more by searching for “metabolic programming” on my blog).

I don’t know if you know, but Nestle just turned 150 years and comes back with the promise to support and promote breastfeeding, by being part of the FTSE4Good Index program ever since 2011, the only investment indicator worldwide responsible with the clear establishing of the criteria for selling the replacements of mother’s milk up to the age of 12months. You can read here more about the promise they make regarding breastfeeding and the implicit raising of healthy generations. I also appreciate the concern for continuous quality improvement of the products for children and the transparency when specifying the quantities of sugar or calories in each portion. For instance, kids cereal don’t have more than 9 gr of sugar, and an ice cream doesn’t have more than 80 calories.    

Coming back to Vlad’s meals, he starts his day with a cup of milk or water. We let him choose what he wants. There are mornings when he cries if you don’t hurry up with the milk, and others (fewer) when he tells you as clear as possible that he wants WATER. Also in the morning he eats cereal with Iron, because anemia occurs often in kids and it’s pretty bad, so we want to stay away from it. He eats his cereal either with milk, or yoghurt, or cheese, or plain. He scatters them across the table, under it – where Yorick eats them from… I also put raisins, or goji on top- which he chose himself from the supermarket, nuts or almonds. And necessarily some fresh fruit, which if he doesn’t eat right away he will most certainly want for the road to the park or the drive to grandma’s.

It’s clear that breakfast is the meal which we manage most often to have together as a family. Radu and I didn’t have this habit before, but since Vlad is with us, we want to set a good example. So we only put healthy food on the table, which he can also eat. Of course it’s frustrating sometimes when you prepare something for him (this morning I made an omelet with milk, cream cheese, peas and zucchini which was absolutely delicious and Vlad didn’t even want to taste!) and he doesn’t want to touch it. But we don’t force food on him. We just trick him, when it’s necessary:) because otherwise he tricks us.

For lunch he prefers to eat pasta or rice with vegetables. Oven cooked food is the healthiest, so that’s how we make most meals him. He also likes “Pizza”, as he calls it, which is actually focaccia on which we put whatever we want, but this mostly on vacation or when going out. But apparently he likes the way “pizza” sounds. On the other hand, we have a big problem with meat. You don’t want to know the lengths my mother goes to, to make sure that he eats even a little bit of meat: chicken with oranges, veal with bananas… And actually in all these combinations the taste of fruit prevails, so that the taste of meat is hardly there. We have tried in many ways. For example, I put the meat on a skewer, thinking that he will like the way he eats. He imitates us perfectly, he bites the skewer like we do, but after he chews on it for 3 seconds, he spits it right on the floor. We’re lucky he eats eggs, but we only give them to him twice a week.  .

In the evening he eats fish, for example, or a home baked pie with yoghurt and cream on top. And before he goes to bed, he asks for one cup of milk. Plus, the snacks during the day are either fruit, or yoghurt or “ghe” – which is dry rice or corn.   

So his top would be the following: fruit, cereal, dairy, vegetables and…meat. I want him to have a varied and balanced diet. I don’t force him during his meals, I don’t yell at him, I am trying to make each portion attractive. I have come to the conclusion that I have more chance of succeeding when I take him grocery shopping with me or when he assists me while I make his food. And I think I am a balanced mother when it comes to food too, meaning that I am aware of the importance of a healthy diet at a young age, but that doesn’t mean that Vlad never had a sponge cake with sugar, or that he never tried ice cream or even chocolate (this was an accident, he found a chocolate in the trailer while travelling through New Zeeland and he quickly bit off a piece. Afterwards he had one of the funniest reactions in his life: “Mmmmmmmmmm….mama, what is this?????”, like he meant to ask “this I have just tasted and you have hidden from me my entire life????”. But we have only started allowing these things very rarely, after he was 1 and a half years old.

How about you, which chapter in your child’s nourishment are you on? What gives you a hard time?

P.S.: The pictures are from Disneyland, where obviously food isn’t like home. We mostly got him pasta, pizza or chicken quesadilla (the only time he ate something like that, a compromise, but it was how he accepted the chicken! the meat…). Even there breakfast and snacks were made from cereal, yoghurt and fruit.

68Comments
  • Mirela/ 01.07.2016Reply

    Buna Dana! Aceeasi problema am avut-o si noi cu carnea..nu o accepta de nici un fel Singurul mod in care o mai manca era tocata marunt in ciorba acra sau marunt mancarica la cuptor( dar daca o vedea o scuipa, mai mult mai si vomita cateodata) Baietelul meu are 4 ani in curand . Lucrurile s-au schimbat cand a intrat la gradi, deci de un an mananca variat inclusiv carne (fripturica, gratar) in portii niciodata exagerate dar variate. Asa ca nu iti fa griji!!

  • Anca/ 01.07.2016Reply

    Carnea de porc cand ai de gand sa o introduci in alumentatia lui,

    • Ana/ 04.10.2017Reply

      De ce ar trebui să-i introducă o carne care e grasă si cangerigena?

  • Alexandra/ 01.07.2016Reply

    Andreas , 2 ani si 3 luni , este foarte mancacios, ar manca tot timpul ceva daca i-as da. Si sa incepem : dimineata inainte de micul dejun ii dau apa imediat cum se trezeste , apoi ii pregatesc cerealele integrale cu 1 banana, mar sau para, si fructe de sezon , cateva capsuni sau afine sau mure sau acum de exp am inceput cu piersici si caise, dupa ce adaug toate astea mai pun si cateva migdale su caju sau nuci pun lapte peste si le frulez. Asta este la ora 9 la 11:30 ii dau un ou fiert cu brazica sau mamaliguta cu branzica apoi la 12 nani.la 2:30 -3 primeste pranzul care consta in legume multe , carnita( iubeste carnea ) si mei sau cus cus sau Hrisca , quinoa, sau orez. Ii plac mult aceste pseudocereale. Dupa plimbarea in parc pe la 5 primeste iar o gustarica ceva de rontait sau o supica, la 7 primeste iaurtelul zilnic natural cu 2 lingurite de miere , pe la 8 mananca cu noi ce servim , in afara de carne de porc , care o voi introduce dupa 3 ani, dar si atunci in cantitati reduse si numai muschiulet. Inainte de nani putin laptic ca sa doarma mai bn . Si cam atat. La varsta lui cantareste 14 kg si are 95 de cm . Va pupam

    • Carmen/ 05.07.2016Reply

      PE care o voi introduce dupa 3 ani…

  • Andreea Sirba/ 01.07.2016Reply

    Fetita mea are un an si de vreo doua luni nu mai vrea sa manance mai nimic. Accepta doar fructele, cerealele si iaurtul (dar si ala cu multe rugaminti). Carnea, ouale si legumele sunt pe lista neagra si nu le accepta, indiferent ce combinatii i-as oferi eu. Am incercat cu briose cu legume, tot felul de preparate la cuptor, diverse gusturi si texturi, nu le accepta deloc. Laptele e baza. Painea ii place dar evit sa-i dau. Si mai iubeste si avocado foarte mult!

  • Georgiana/ 01.07.2016Reply

    Ma bag și eu ca musca-n lapte…părerea mea este ca la aceasta vârstă mesele ar trebui sa fie în număr de 4 și cât mai variate ( porția de lapte e considerata masa)…la noi funcționează în felul urmator: dimineața : lapte și cereale sau tartine cu unt și miere, pranz ( 12h00): legume+carne+iaurt sau brânzica, gustarea de la 16h00: iaurt + fructe sau compot, cina ( 19h00) : ceva léger ( supa,paste etc)+ lapte ….nici nu am mai menționat ca laptele este lapte de creștere adaptat copiilor de vârstă mica și ca iaurtul este natur și poate fi combinat cu diferite cereale sau semințe….
    Pupici….
    Îmi place mult de tot blogul tău, Dana!!!!

    • Dana/ 02.07.2016Reply

      Pai el are de fapt 3 mese acum: mic dejun, prânz și cina. Dar dacă suntem undeva pe drumuri, gustările lui sunt iaurt sau fructe în pricipal.

  • Amelia/ 01.07.2016Reply

    O Dana noi suntem maniaci cu carnea … Al meu D zice chicken nonstop , pt el chicken e si peste si ficat, si orice tip de carne …D are cu sapt mai putin ca al tau Vlad, are 94 cm si 14,5 kg … Si el a fost l fel pana la un an orice oricand oricat … Dupa su inceput mofturile si mofturile mai mari dupa ce a inceput gradinita la 1 an si 6 luni … Acolo mananca orice si portie dubla( fructe, legume deserturi de casa, carne) … E fustrant ca eu m stradui sa fac de toate si la noi acasa mananca doar supa de pui cu morcovi toti din toata supa si tot timpul mai fierb extra ? … Am fost putin ingrijorata cu carnea dar medicul a zis ca nu e probl atat timp cat mananca moderat si putin si ii pica bine. Analizele au iesit perfecte, mai ales ca am reusit sa il alaptez 2 ani si o luna, dupa care la 2 ani si 2 luni am renuntat si la lapte praf, am considerat ca e mai ok cel de vaca, capra si migdale… Citisem tot felul de articole cat de multe e-uri contine si asa neam hotarat eu cu sotul .. Ne placeti f mult si va urmarim tot timpul… Asteptam urmatorul articol! Pupici !

  • Mirela/ 01.07.2016Reply

    Interesant ce spui. Noi ne luptam cu fructele…nu vrea sub nici o forma? .avem 2 anisori si o luna. Cand am inceput diversificarea si am introdus fructele papa foarte bine,dupa un an jumate nu a mai vrut fructe.in schimb papam ciorbica la pranz zilnic si dp masa iaurtel si seara orice mancarica gatita(aproape orice): spanac,orez cu legume,carnita,piure,conopida,etc.. In deplasari mai lungi nu prea papam nu stiu de ce nu vrea…salutari!

  • lum/ 01.07.2016Reply

    Buna Dana! Ce lapte folositi pentru cereale?

  • Roxana/ 01.07.2016Reply

    Buna Dana! Cu Radu ( 1a10l) avem aceeasi problema :carnea. Trebuie taiata foarte subtire dar nu.pasata, cert e ca nu se omoara dupa ea. In schimb, fructele sunt , de asemenea pe primul loc, pana si oul.fiert il combinam cu banana ;), mai nou mananca si legume crude: rosii, castraveti, ardei capia, morcovi. Cerealele (hrisca, mei, orez, quinoa, seminte de chia) cu lapte si fructe, ocupa un.loc favorit si , sa nu uit de pizza ( mai rar, ce I drept) La capitolul dulciuri, mananca tot ce I pregatesc eu, raw vegan, dar a mai scapat de vreo 2 ori.la bunici , in cele cu zahar. Aaa, painea cu maia cu putin unt si miere/ magiun ii place mai nou, iaurtul e nelipsit in mancaruri 😉

  • fanny/ 01.07.2016Reply

    bla bla bla, cumparati Nestle e cel mai bun, bla bla bla. Stii care e faza, nici o problema, ia bani de la diversi pentru a sustine produse in care nu ai incredere, dar macar, din respect pt cititorii tai, semnalizeaza articolele ca fiind platite. Macar la tv, publicitatea e marcata ca atare!

    • Cata/ 17.07.2016Reply

      Intru totul de acord!

    • Mihaela/ 18.07.2016Reply

      Eu nu am copiii însă tot mi se pare un articol util din care poți afla lucruri noi si extrage diverse informații. Nu te obliga nimeni sa cumperi un produs daca nu dorești, sunt recomandări argumentate.

  • Alina/ 01.07.2016Reply

    Nu va stresati mamici, din ce in ce mai multi copii refuza carnea 🙂 stiu ei mai bine de ce, animalele sunt prietenii lor si oricum nu este ok sa incarci copilul cu energia unui cadavru care a suferit toata viata,crescut in conditii mizere,fara lumina si plin de antibiotice..Baiatul meu are 3 ani, vegetarian, perfect sanatos, plin de energie si iubire fata de animale. Organismul nostru nu are nevoie de proteina animala neaparat, mai ales ca animalele astea pe care le mancati voi sunt erbivore, dovada ca proteina animala vine din verdeturi si cereale. Fasolea, lintea, nautul, chia, quinoa si multe altele sunt pline de proteina si multe alte substante nutritive. Cat despre lapte praf, nu inteleg de ce sa bagi in corpusorul unui copil atatea chimicale…lapte de orez,de grau spelta,migadle, sunt atatea variante sanatoase…trebuie doar sa deschideti ochii.

    • Georgi/ 02.07.2016Reply

      Alina, eu am fost alaptata cu lapte praf, inca de la nastere, pentru ca mama nu a avut lapte.
      Si asta in ’92! Cand, clar, formulele de lapte nu erau atat de dezvoltate cum sunt acum.
      Si acum am 23 de ani, perfect sanatoasa, nu am jumatate de creier, nu gandesc mai incet. nu am boli, sunt perfect normala.
      Si imi si iubesc mama. Nu cred ca imi aduc aminte sa ii fi scos ochii ca m-a hranit cu lapte praf.
      Sau fratele meu, sa o urasca si sa ii spuna ca se simte mai putin iubit, pentru ca l-a nascut prin cezariana.
      Singurele care comentati, sunteti voi, celelalte mame care se plictisesc si isi baga nasul aiurea.
      Tine-ti parerile pentru tine, daca nu te-ai confruntat cu situatia.

      • Diana/ 17.07.2016Reply

        Nu se numeste alaptat cu lapte praf, ci hranita cu lapte praf.

    • cristina/ 01.09.2016Reply

      tu intelegi ca la nivel molecular toata mancarea e formata din chimicale?

  • Clau/ 01.07.2016Reply

    2ani si 3l:dimineata:brnza de oaie sau capra,ou,almette pe pâine sau unt cu miere…sau un bol cu pseudo\ceteala cu lapte de capra.Amiaza,mâncare gatita(tocănite,supe,ciorbe,mâncare la cuptor,ardei umplut,mazăre,fas.verde,etc) e pe mofturi,daca papa sau nu…avem mereu ca back-up pireul de cartofi cu branza si un pic de usturoi,nu-l refuza nici o data.Seara iaurt cu banana,sau orez cu lapte îndulcit cu miere si scortisoara,sau mai rar mamaliguta cu branza.Cand suntem in vizite ii place pizza facuta in casa.La gustări:capsuni,zmeura,banana,sticsuri,biscuiti home made,sau de bebe.12kg,girl.

  • Simona/ 01.07.2016Reply

    Fetita mea Rebecca (aproximativ de o varsta cu Vlad) imi da mari batai de cap cu bautul..nu vrea apa, nu vrea ceai..trebuie sa o prostesc mereu in fel si chip, sa reuseasca sa bea si ea lichide..incerc sa ii fac suc proaspat de fructe in casa, dar daca ii dau zilnic, nu mai vrea nici de ala.. Un mare chin am si cu mancarea, tot cu rugaminti etc. Incerc sa o prostesc, “hai mai luam o gurita..oau, ce-avem npi aici?mm,mami cat e de bun”..cand ii dau farfuria ei, nu vrea, daca il vede pe tati mancand, ia de la el din farfurie..e pofticioasa:)) S-au dus vremurile cand era mica si manca tot ce ii dadeam, mai ales piure de legume cu mult mult broccoli ( da,stiu, uimitor! Copil fan broccoli).. Carne la fel, scuipa de parca e otrava, pestele s-ar parea ca ii place, somon ii fac des la cuptor,si am observat ca si ficatelul de pasare il mai accepta cand are chef.. Ce sa facem, ne inarmam cu rabdare si ne adaptam puisorilor nazdravani.. Te pup:)

    • Irina/ 02.07.2016Reply

      Si fetiței mele de 1 an si 10 luni ii place mult broccoli, mâncam mult cand eram însărcinată (unul din alimentele care nu-mi făceau rau).
      Foarte puțin ii place carnea de vițel, pui deloc. Imi amintesc ca nici mie nu-mi plăcea cand eram însărcinată, intram la mega si imi venea rau cand simțeam mirosul de la puii aia la rotisor?

  • Giorgiana/ 01.07.2016Reply

    De ce ii dai oua doar de 2 ori pe saptamana? Pediatra copilului meu mi-a spus ca pot sa ii dau un ou pe zi, mai ales daca nu prefera carnea.

    • Dana/ 02.07.2016Reply

      Planul era sa ma țin de schema cu 2 zile ou, 2 zile peste și 3 zile carne. Dar când refuza total carnea, recuperam cu ou. Chestia e ca ou oricum mai folosești și în alte mâncăruri.

      • Giorgiana/ 02.07.2016Reply

        Oul din alte mancaruri nu prea intra la socoteala pentru ca daca de exrmplu faci chiftele sau briose, nu le mananca pe toate o data.

        • DianaF./ 02.07.2016Reply

          7 OUA PE SAPTAMANA E ENORM SI PT UN ADULT.. MAI ALES CA POATE MANCA PRODUSE CARE AU IN COMPOZITIE SI OU……SIGUR, FIECARE ASCULTA DE CINE DORESTE SI E LIBER SA FACA CE DORESTE, DOAR CA CITIND POST-UL NU M-AM PUTUT ABTINE. Si eu am un baietel care este cu 3 saptamani mai mare decat Vlad care refuza cerealele dimineata si cere doar proteine. Astfel ca dupa laptele de dimineata mananca ou cu o felie de branza/cascaval, sau omleta cu masline+jum.rosie mica sau paine prajita cu crema de branza, sau paine prajita cu pasta de masline….urmeaza gustarea pe la 10-11 de fructe(adora fructele, orice fructe)…la pranz mananca CIORBA CU MULTE LEGUME SI CARNE SAU orez cu legume+piept pui la gratar(cantit totala cca. 250 g)+ desert(de obicei o cupa de inghetata sau o buc de tarta /placinta facuta in casa……dupa somn….pe la 17 mananca un iaurt….iar seara pe la 19 mananca budinca de macaroane cu branza, cartof cu branza, paste cu sosuri diverse DIN LEGUME PASATE(dar fara carne seara)…si evident ca la culcare pe la 21_22 mai cere o cana de lapte. Trebuie proteina, insa nu e bine ca oul sa acopere tot(in timp ficatul va avea de suferit), maximum 3 oua pe sapt la varsta de 2_3 ani. Cu stima si fara ranchiuna, o mamica fericita de baietel de 2 ani si aproape 5 luni, 92 cm si 13 kg:))

          • Giorgiana/ 02.07.2016

            Numai in Romania exista recomandarea cu 2 oua pe saptamana si idea ca mai multe oua sunt grele pentru ficat. Citeste te rog recomandarile OMS. Si nu ar trebui ca fiecare sa faca ce vrea si sa asculte de oricine vrea. Normal ar fi ca fiecare sa se informeze cat mai bine si sa asculte de medici competenti, bine pregatiti si care sunt la curent cu tot ce e nou. Pentru ca ne place sau nu, lucrurile sunt in continua schimbare si in fiecare zi se mai descopera cate ceva. Multa sanatate.

          • Giorgiana/ 02.07.2016

            Daca ai timp sa citesti un articol despre cate oua se pot consuma, colesterolul si alte mituri
            https://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/eggs-nutrition.aspx

  • Gabriela/ 01.07.2016Reply

    Si fiul meu e un mofturos la mâncare și adora laptele ,are acum 4 ani,și de la 2 ani jumate am renunțat la laptele praf și am trecut pe cel de capra ….parcă a mers mai bine cu laptele de capra decât cu cel praf și adaug in lapte și doua oua de prepelița,ăsta acum după 4 ani .Nu știu dacă fac bine pentru ca locuiesc în Londra și …medicul de familie nu prea e cooperant :))ca noi emigranți avem multe pretenții dar ăsta e….Îți scriu poate întrebi pediatru tău dacă e bine și aplici și la Valdut al tău .Va pup!!!!

    • DianaF./ 24.07.2016Reply

      Draga Giorgiana, esti libera sa-ti hranesti copilul cu ce doresti tu ! Completarea mea era strict personala si de bunsimt, deci, nu vad rostul acestor comentarii de ‘dupa’. NicIun medic din lume competent sau nu ….nu ma va convinge sa-mi hranesc copilul cu 7 oua pe saptamana, deci e alegerea fiecaruia, doar punctam. Duminica de senzatie iti doresc !

  • Mona/ 01.07.2016Reply

    Cum a picat postul tau despre mancare chiar acum cand si pentru noi este un topic foarte “fierbinte” haha
    Dana noi suntem doar la inceput de drum, maine mergem sa-i cumparam scaunel( https://www.google.ca/search?q=tripp+trapp+chair&biw=1280&bih=597&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjV5d7w49LNAhVBwmMKHagaB84Q_AUIBigB ) lui Noah. Pe scaunelul Stoke Trip Trap am pus ochii de cand il aveam pe bebe in burtica 😀 Duminica cand aniverseaza 5 luni vrem sa incepem divrsificarea 🙂 Am MARI emotii!

    Pofta buna, Vlad!

    • Dana/ 02.07.2016Reply

      Pai vezi ca e un articol mai vechi care are titlul “cum merge diversificarea la noi”. Asta e etapa 🙂 Bafta!

    • Larisa Adela/ 02.07.2016Reply

      Mai ai putintica rabdare este sfatul meu. OMS recomanda inceperea diversificarii dupa 6 luni. Pana atunci, alaptare exclusiva, fie ca e vorba de lapte matern sau praf. Te mai poti documenta in privinta asta. Oricum, alegerea este a ta. Spor la papat si curaj si rabdare multa!

      • Dana/ 02.07.2016Reply

        Daca vrei si sfatul meu, vorbeste cu pediatrul care il urmareste pe copilul tau si lasa-l pe el sa ia aceasta decizie. OMS e normal sa recomande alaptarea exclusiva pana la 6 luni si inceperea diversificarii abia dupa aceea, pentru ca ia in calcul toate tarile de pe glob si toate problemele de igiena, de boli, de lipsa a apei potabile si alte “detalii” care fac ca etapa diversificarii sa fie problematica si cu multe riscuri, din pacate, pentru multi copii. Sigur, daca bebe e bine sanatos, diversificarea nu trebuie inceputa mai devreme de 6 luni. Nici nu eu nu am inceput-o mai devreme, caci nu mi s-a recomandat. Dar revenind la exemplul cu OMS, ei bine in Europa, unde nu se mai pune problema de supravietuire, ci de calitatea vietii micutilor, medicii urmaresc alte criterii precum deficitul de vitamina D, fierul etc. Drept urmare, medicul poate decide inceperea diversificarii inainte de 6 luni, dar nu mai devreme de 4. Si eu credeam la fel ca Larisa ca nu e ok inainte, ca nu recomanda OMS, pana cand un medic cu cap mi-a explicat cam ce recomanda consiliul medicilor din Europa si pe ce criterii se bazeaza. Slava Domnului ca traim intr-o tara civilizata.

        • Mona/ 03.07.2016Reply

          Multumim mult pentru sfaturi Dana si Larisa. Noi locuim in Canada. Am vorbit cu o asistenta care tine un curs/intalnire de 6 saptamani pt 10 mamici si bebei cu varste intre 6 saptamani si 6 luni. In fiecare saptamana dezbatem cate un topic, somn, plans, mancare, siguranta copilului etc…Ca si in Romania, sfatul general primit de la medici este sa incepi diversificarea in jur de 6 luni. Dar este ok sa incepi si un pic mai devreme daca copilul tau si-a dublat greutatea de la nastere, poate sta in fund(sustinut) destul de bine…Am primit si un “Feeding Guide” de la ei.

          PS. I-am dat “copy paste” si schemei tale din primul post despre diversificare 😀 Am sa-l intreb si pe Dr pediatru ce si cum.

          • Larisa Adela/ 04.07.2016

            E super ca poti merge la o astfel de intalnire. Ideal ar fi ca mentalitatea in Romania, legata de cresterea si ingrijirea copilului, sa se schimbe in mai bine, sa se organizeze si la noi astfel de intalniri care sa sprijine tinerele mamici, si, de ce nu, sa ii initieze si pe tatici in ‘ale bebelusitului’. Dar, din pacate, acest gen de cursuri sunt putine si se organizeaza adesea in orasele mari. Dana, iti multumesc pentru ca ne-ai impartasit din discutiile tale cu medicii. Pacat ca nu sunt toti pediatrii cum ar trebui. Cunosc caz concret in care recomanda inceperea si continuarea diversificarii cu mancare solida din celebrele borcanase din supermarketuri, fie ca sunt pireuri din fructe, legume sau cu carnita. E pacat ca recomanda asta si ca sunt mamici care astfel isi cresc copiii, crezand ca este bine. Si legat de deficitul de vitamina D si Fe, parerea mea personala este ca ar trebui prescrise in urma unor analize. La noi, vitamina D se recomanda de la nastere pana la 2 ani, iar fierul incepand cu 6 luni datorita scaderii resurselor de fier ale bebelusului, acumulate in burtica mamicii. Si, de multe ori, prescrierea se face fara analize. Deci, un pediatru bun face diferenta, asta e clar. Va puo si sa aveti o zi minunata alaturi de copiii vostri. E un dulce Vlad, pitit dupa televizor! Abia astept sa o vad pe fetita mea ascunzandu-se. Mai e putin…

  • Ana/ 01.07.2016Reply

    Imi poți spune cum se numesc cerealele,te rog frumos. Tot caut niste cereale pentru copil ai nu am gasit unele care sa ii plac.Multumesc.

  • simona/ 01.07.2016Reply

    Buna Dana, as dori sa stiu ce fel decereale cu fier cumperi.
    Fetita mea de 2 si 5 luni mananca absolut orice dar aceeasi pb putina carne…adora perisoarele, chiftelutele, snitele si mai noi burgeri facuti in casa …cel putin cu ficatelul am avut mare bataie de cap, acum il accepta doar in supica si mazare.

  • Carmina/ 01.07.2016Reply

    Bună Dana! Am citit pe nerasuflate articolul. …abia așteptam să mai deschizi subiectul *Vlad* mai ales privind alimentația lui. Și eu am un băiețel de 1 an si 6 luni și sunt tare interesata ce fel de cereale îmbogățite cu fier îi dai la Vlad. Astept cu nerabdare si alte articole legate de acest subiect.Multumesc .

  • Cristina/ 01.07.2016Reply

    Bună, avem 2 ani și o luna. Aceasi situație , pana la 13 luni a păpat orice , dar după….. înainte avea zilnic supa/ciorba . Acum pauza. Manca chifteluțe/paneuri acum nimic. Dimineață lapte +branzica/iaurt , prânz pireu/cartofi natur/prăjiți .sau mămăligă cu brânză fagaras +lapte înainte de somn . La trezire banana/măr /para , felie cu unt și miere . Seara ciugulit niște biscuiți sau pișcoturi. Apoi laptele de nani. Nu mănâncă carne loc …. pediatra a zis sa nu îl oblig, îi o perioada… la cresa mai ciuguleste după usele educatoarelor (dacă ele zic …. nu prea cred dar na…) ciorba /supita……. sa avem răbdare ca poate poate trece perioada. El sa născut cu 2,8 kg la 2 ani are 13,4 kg și 90 cm . Bafta draga mea . Iar pt dorul alăptării : bebe 2.

  • Angela/ 01.07.2016Reply

    Dana, mulțumim de postare, imi plac articolele tale de parenting stii tu a gasi echilibrul :).
    Ziceai ca Vladuț e tip skinny, e un draguț! La un an copilasul e ok daca intreieste kg de la nastere si in cazul lui 9 kg din 3 la nastere este exact ca la carte.
    Eu sunt acum in perioada grea ,atât fizic cât si moral de incetare treptata a alaptarii , iar tu asa frumos ai scris de acest dor de alaptare ca m-a apucat jalea deja imi e dor desi inca nu e gata procesul 🙁 .
    Fetita mea are 1.6 luni si e cam asa cu mâncarea :):
    Dimineata clar la 6 e inca laptic de mami 🙂 am pastrat inca un inceput frumos de zi, la 9-10.30 cereale cu fructe de sezon, iaurt , brânza …(apropo am pe blog o reteta super de iaurt si una de brânzā) la 13 e prânzul supica cu carnita si legume, la 16- 17 iaurt, brânzica sau orice gustare si la 19. 00 vine cina cu legume cu cereale si apoi putin laptic si nani.
    Am o mare problema refuza laptele pentru copii, am calcat peste dorinta mea si incerc sa ii da in loc de lapticul meu lapte de vaca din comert nu pot sa explic cât de vinovata ma simt, dar ma mângâi cu ideea ca manâncā puțin.
    Fructele sunt in top si la noi mereu are ceva in mana 🙂 acum vara ca e parada fructelor ii fac si inghetatā din fructe si chiar din legume 🙂 tot pe blog gasesti reteta, e simplu de tot.
    Pofta mare Perfectului tau, e tare dulce!

    https://copilariamamicilor.wordpress.com

  • Laura/ 01.07.2016Reply

    Buna, ce fel de cereale ii dai ? Merci

  • Crina F/ 01.07.2016Reply

    Aceeasi problema o avem si noi cu carnea la 1 an si 8 luni 🙁 Ce fel de cereale le oferiti dimineata?

  • Lazea/ 02.07.2016Reply

    Stau si citesc si aceleași probleme le avem si noi.. Se vede ca sunt Pești amândoi si sunt si apropiați ca ziua de naștere..pana la 1 an puteam săi dia orice si in orice combinație… Ei dupa ce a început sa mai priceapă.. Sa învețe sisa înțeleagă.. Nu a Mao fost buna orice mâncare… Trebuia sa le dau gust.. Dulcele preferatul lui si nu ciocolata pt ca eu si acum o evit.. Mănâncă asa cand mai primește de la cineva in oraș si se uita la
    Mine dacă are voie cu o mutrișoara atât de dulce încât nu pot săi rezist.. In schimb eu ii fac acasa preparate dulci mai sănătoase pt vârsta lui..fie fructe..orice doar sa fie dulce… In schimb.. Noi mâncam f multă carne.. Dacă nu-i dau carne la o masa îmi spune ca nu vrea si ca vrea”cane” adică evident carne.. Dar nu ne împăcăm deloc cu orezul, pastele si legumele… Nu pot să-l păcălesc decât in supe si ciorbe le mănâncă si atunci fac si bag in fel si fel de combinații doar sa mănânce … Dar șut tare dulci cand ii vezi cim vin la tine si iti cer câte cv asa in limba lor❤️. Va pupam si spor pe mai departe…
    P. S. : încă o coincidenta.. Deși mâncam destul de bine.. Nici noi nu asimilam… Si suntem skinny..12,2kg ?

  • Roxy/ 02.07.2016Reply

    Chiar daca inca nu avem copii si nu suntem căsătoriți,citesc cu mare drag aceste postari.Ar fi interesant si un video cu Blad si micul lui dejun.Poate in viitor ?

  • ana/ 02.07.2016Reply

    Trist!in loc sa sustii alaptatul mai spui si prostii ca o companie tocmai,producatoare de lp poate susține alăptatul,poate in visele tale!!
    La 8 luni 3 mese si 2 gustari sunt multeeee…mi se pareai mai informata,pacat ca poti fi si formator de opinie! :((

    • Dana/ 02.07.2016Reply

      Cunosc foarte bine echipa Nestlé. Ei susțin alăptatul și recomanda laptele praf doar în cazul întreruperii alăptării sau pentru mamele care nu pot alăpta. Dar întotdeauna au explicat cat se poate de clar avantajele alăptării. Și cum adică eu nu susțin alăptarea, când tocmai am scris ce am scris și l-am alăptat pe Vlad pana la 1 an și 3 luni?? De prea multe ori cele care sustineti pe net alaptarea o faceți lipsit de tact, mai mult atacând mamele decât incurajandu-le.

  • lia/ 02.07.2016Reply

    Eu zic sa te mai gandesti cu cerealele. Carbohidratii sunt rai. Sunt practic zaharuri..Iti dau peste cap insulina. Produc inflamatie. Cat e mic poate nu va avea probleme dar va ajunge poate ca unul din milioanele de adulți care se lupta acum cu dependenta de carbohidrati, care sufera de tot felul de probleme care sunt legate de inflamatie, boli ca si colonul iritabil, si altele. Nu avem nevoie de cereale absolut deloc. Legumele și fructele ne ofera si fibre si vitamine și tot ce ne trebuie.

    • DianaF./ 02.07.2016Reply

      DA. Si eu sunt impotriva cerealelor pana pe la 3 ani jumate….acuma u nevoie de fibre, proteine…astea doar umfla si pacalesc organismul si le tin de foame fix 3 ore…..fireste micul dejun trebuie sa fie frugal, nu masa ca de adult, mai ales daca beau si lapte inainte. De asemenea fructele date dupa-amiaza sunt destul de neplacute….fermenteaza si fructele trebuei date ca prima gustare dimineata, nu dupa-amiaza, nu seara. Sunt niste principii si ‘reguli’ date dupa studiile unor oameni competenti, eu doar am ales sa le urmez, nu ma erijez in detinatorul adevarului absolut.

  • bujenita emilia claudia/ 02.07.2016Reply

    draga dana, am un baietel de 4 ani si o luna si o fetita de 1 an si 10 luni. la nici unu nu le placecarnea. eu le-o blendaresc si le pun cate putin un supe, ciorbefelul 2 si manancade numa, dar dc o vad sau le dau la mana nici nu se ating de ea. incearca poate merge si la tine

  • Cosmina/ 02.07.2016Reply

    Ma poate ajuta cineva cu sfaturi ,de cand este bine sa incep diversificarea de alimente a unui nou nascut????

  • Inga/ 02.07.2016Reply

    Buna, Dana! Unde gasesc articolul despre alaptare? Am si eu un bebe Vlad de 17 zile si inca invatam despre alaptare, inca nu reusim foarte bine. Grija mea cea mai mare este daca vom reusi sau nu. Am mai fost nevoita sa ii dau supliment pentru ca el era foarte nervos si flamand si nu mai statea deloc la san. Dupa biberon se linistea si adormea imediat. Desi imi doresc foarte mult sa alaptez mi-e frica sa nu dau gres undeva si sa nu pot alapta. Ma gandeam ca poate ma inspir din articolul tau despre alaptare, din sfaturile si experienta ta. Multumesc!

    • Iulia/ 02.07.2016Reply

      Buna Inga
      Laptele matern variază in grasimi spre deosebire de cel praf care e grad. Deci e normal sa il sature mai repede. Durează cam 6 săptămâni ca lactatia sa se instaleze cum trebuie deci unele momente mai dificile pot aparea.
      Pt stimularea latatiei poti lua galactogyl sau fenugrec capsule. Propune sânul cât mai des si nu astepta ca bebe sa plângă caci atunci e prea tarziu ca sunt prea nervosi ca sa mai depună efort sa suga. Când vezi ca miscă gurita ca si cum ar suge pune-l la san.
      Vei vedea ca cu timpul va fii mai usor.majoritatea bebelusilor sunt mai n etvosi seară. Asta nu înseamnă ca nu ai destul lapte. E ritmul lor fiziologic.
      Daca vorbesti engleza bine cauta “La Leche League” e o asociatie internațională ce sprijină alaptatul. Cei faci si grupuri pe fb. Mie mi-au salvat alaptatul de câteva ori. Mult noroc si răbdare ! Va fii bine !

  • Modina/ 02.07.2016Reply

    Supa/ciorba noi in dam zilnic. Nu am regasit asta in articolul tau. 2a: md, supa/ciorba,somn, felul 2 si cina. Dupa ce am terminat alaptatul (1a1l) nu a acceptat lp si de la 1a6l ii dau lapte de vaca la cina uneori.

  • Iulia's Corner/ 02.07.2016Reply

    Sunt foarte utile aceste articole, am pus bookmark, ca sa pot reveni cand voi avea nevoie :)!

    https://iuliascorner.wordpress.com/

  • Veronica/ 02.07.2016Reply

    Buna Dana! consider ca sunt genial copiii care nu mananca carne…carnea este doar o proteina animala care nu ajuta mai deloc corpul uman, din contra il poate face sa se simta mai rau, inflamand intestinele si stomacul, Sunt extrem de multe alte alimente ce contin de 5-10 ori mai multe proteine (sanatoase si fara grasimi animale) decat aceeasi cantitate de carne. https://blog.nutrienti.eu/proteinele-animale-si-proteinele-vegetale-care-este-diferenta/
    Incearca sa í introduci si legume in alimentatie sub forma de supe creme, placinte cu legume, smothies, etc.

  • Tina/ 02.07.2016Reply

    Buna Dana! Sunt curioasa cum merge cu invatarea la olita in cazul lui Vladut. Eu ma gandeam sa incep cu baietelul meu inainte sa faca 2 ani. Desi am inteles ca la baieti e un pic mai greu ca sunt mai lenti ca fetele la capitolul asta.

  • sorina/ 04.07.2016Reply

    Ma gandeam ca acest post va starni “isterie” pe blog…
    Fiecare parinte, credeti-ma doreste tot ceea ce este mai bun si mai sanatos pentru copilul sau. Ca alege lapte praf sa-i dea, cereal, oua cu nemiluita etc, este chiar decizia fiecaruia. REPET noi mamele in special ne dorim TOT BINELE EXISTENT pentru puiutii nostril!

    Sa nu cadem in extreme si sa nu acuzam si sa condamnam mamicile care fac “erori” in privinta alimentatiei cu bebelusii lor! Chiar nu ai de unde sa stii pana nu esti in pielea acelei mamici.

    Asa ca nu mai condamna, TU mamica ATOTSTIUTOARE cititoare!
    Being a mom it’s a full time job!
    Bizzzz

  • Miu Miu/ 05.07.2016Reply

    Eu nu sutn maama, nici nu intentionez curand, dar am citit articolul si chiar si comentariile. Mi se pare o rusine din partea unor mame, cum arunca cu vorbe, fara ca macar sa citeasca TOT ce ai scris, ca sa nu mai zic ca tonul este clar unul pus pe scandal si nu pe informare…

    Te pup, Dana.

    http://www.miu-miu.ro

  • Florentina (nutritionist)/ 17.07.2016Reply

    Pfff, chiar nu știu cu ce sa încep. Let’s see!
    1. Dana, la un moment dat Vlad va ajunge sa mănânce carne; e o surpriza fiecare moment din viața lor: fie când va merge la gradi, fie când va vedea pe altcineva mâncând cu mare poftă, fie în combinație cu o mulțime de legume, așa cum ai făcut quesadilla. Don’t worry about it! Ex: fiica mea de 1a7l iubește salata de vinete pentru ca ne-a văzut pe noi mâncând foarte des. Nu a fost dorința mea sa îi dau la momentul respectiv.
    2. E de recomandat ca după ce părinții încep diversificarea, atunci când fac supele copiilor, chiar dacă nu este zi de carne, sa fiarbă la un loc cu legumele un os. Acesta nu numai ca aduce o mulțime de micronutrienti foarte buni pentru dezvoltarea sist imunitar și osos al copilului, DAR îl obișnuiește cu gustul cărnii, adus de os.
    3. Sunt persoane (like me), care oricât si-au dorit sa alăpteze, se întâmplă să nu aibă lapte deloc/ puțin timp. La mine lactația s-a oprit la vârsta de 2 luni. Ce era sa fac??? Sa las copilul sa flamanzeasca!? Am ales împreună cu medicul pediatru formula potrivita pentru copilul meu.
    Ce trebuie noi, mamele, sa înțelegem?! Copiii se adaptează foarte ușor, dacă noi ca adulți facem o medie a kcal consumate într-o zi, pana la 3 ani ei știu instinctiv cât mai pot manca/nu. Noi doar trebuie să încercăm, sa perseveram și sa le oferim întotdeauna șansa să se exprime. Mai sunt multe de spus….

  • Luciana/ 18.07.2016Reply

    Eu sunt de părere ca va diversifica mult mai multe in momentul cand va fi la gradinita ,unde va vedea copii mâncând si curiozitatea e destul de mare ,si un lucru care nu prea sunt convinsa cu laptele praf intradevar e bun ,dar de la o anumita varsta zic ca nu strica laptele adevărat de la sursa? bogata cu calciu(daca e sa cuperi cumpara de la cineva cunoscut si curat pe deasupra )Ai un baietel scump foc!Pupici!

  • Dana Sava/ 20.07.2016Reply

    Buna, Dana! Te citesc de mult timp si ma inspir din articolele tale de parenting. Baietelul meu are lipsa de fier si dupa un tratament de sase saptamani valorile au ramas neschimbate. Acum am inceput cu alt tip de fier si vreau sa incerc sa introduc si in alimentatie alimente imbogatite cu fier. M-am uitat la Nestle dar tot ce am vazut sunt cereale de tip praf si as dori sa stiu ce ii dai tu lui Vlad de poate manca si simplu. Poate este vreun sortiment pe care nu l-am gasit inca si trebuie sa il caut pe net. Multumesc.

  • Denisa/ 20.07.2016Reply

    Al meu e inca mic, face 10 luni peste 2 zile.
    Aceeasi problema o avem si noi, nu vrea deloc carne de pui. Insa spre surprinderea mea, peste mananca. Mai incercam sa-l pacalim cu puiul, dar mesteca de 2 ori si apoi scuipa, cum face si Vlad al tau (pe al meu tot Vlad il cheama).
    Dimineata in general isi mananca fructele, desi mai face figuri si la ele.
    Cu legumele ne cam chinuim, dar cand vine vremea iaurtului, e cel mai fericit.
    Mare bataie de cap cu mancatul copiilor si asta e abia inceputul.

    https://www.casademamica.blogspot.com

  • Lavinia/ 12.08.2016Reply

    Dana, imi poti spune si mie te rog ce fel de cereale ii dai lui Vlad îmbogățite cu fier? Multumesc!

  • Paula/ 28.10.2016Reply

    Dana, care sunt cerealele astea îmbogățite cu fier? Ne poți spune cum se numesc?
    Mulțumesc

    • Dana/ 28.10.2016Reply

      Nu voiam sa le dau numele, dar sunt cele de la Nestle, dupa 1 an, cu putin mai multa textura. Nici nu mai stiu cum se numesc, dar erau cu fructe si cu un urs pe ele 🙂 Cand mai merg la mega ma uit din nou dupa ele. Le gasesti in zona baby si scrie pe ele ca sunt cu un fier. Intre timp, Vlad nu le mai vrea, caci a vazut la mine cereale clasice si intr-o perioada le manca pe ale mele, iar acum nici pe alea. Mananca doar fructele uscate din cerealele mele gen Fitness.

  • Paula/ 29.10.2016Reply

    Credeam ca numai fetele mele mănâncă cerealele noastre… Au 2 ani și 7 luni și vor numai cerealele cu cacao de la Nestlé, gen Chocapic si cele alfabet…, cereale pe care le-au vz la noi. Ele sunt gemene și le-am alăptat pana la 2 ani și 10 zile, și pt ca pana atunci nu au pus gura pe laptele praf, dr mi-a sugerat sa nu le mai dau lapte praf la vârsta asta, motiv pt care cumpărăm un lapte bio de vaca. Voi încerca și eu cu cerealele de care spui. Poate avem noroc 🙂
    Mulțumesc pentru răspuns.

    • Dana/ 29.10.2016Reply

      Eu și acum ii dau lapte praf în loc de lapte de vaca.

Leave a Comment