Custom Menu

Latest From Our Blog

Concluzii post-intalnire mamici

Concluzii post-intalnire mamici

Cand vine vorba de cresterea copiilor, recomandarile, normele, standardele s-au schimbat foarte mult de la generatia parintilor nostri la generatia parintilor de acum. Ba mai mult, medicul pediatru Andreea Manda m-a “linistit” spunadu-mi ca s-au schimbat inclusiv de la nasterea lui Vlad si pana astazi. Cu alte cuvinte, studii legate de alimentatia copilului, de nevoile lui nutritionale, studii privind alergiile, programarea metabolica sau dezvoltarea lui optima din punct de vedere psihic si fizic se desfasoara chiar in acest moment, iar datele noi sunt interpretate de catre specialisti, transmise medicilor si ulterior viitorilor parinti. Si uite cum am avut o revelatie…

EN: When it comes to raising kids, the recommendations, the norms, the standard have changed a lot from our parents’ generation to the generation of nowadays parents. Furthermore, the pediatrician Andreea Manda has “encouraged” me by saying that they have also changed since Vlad was born until today. In other words, studies about the child’s nutrition, his nutritional needs, studies about allergies, metabolic programming or his optimal development both physically and psychically are being done as we speak, and the new data are interpreted by specialists, passed on to doctors and then to future parents. And then I had an epiphany…

16665874_615347591983803_5932736880673846911_o 16711813_615343805317515_3271826434099933272_n 16729273_615364831982079_3752332899444087643_n16700285_615370748648154_1173987458930460153_oMi-am dat seama ca o parte dintre informatiile pe care le stiam eu cand l-am nascut pe Vlad sunt deja depasite! Stiu ca suna greu de crezut, dar asta e adevarul. As putea spune ca “pe vremea mea” se recomandau anumite scheme privind alimentatia copilului care acum s-au modificat, s-au imbunatatit. Nu spun ca am gresit, caci am facut ce era mai bine de facut la momentul respectiv pentru copilul meu, ceea ce medicul imi recomandase. Dar acum exista deja informatii suplimentare pentru o dezvoltare optima a copiilor. Caci spre deosebire de alte tari, noi luam in calcul nu supravietuirea unui copil, ci calitatea vietii acestuia. Cautam sa fim informati si sa alegem varianta optima pentru puiul nostru. Cred ca cei care aveti mai mult de un copil, si cu diferenta de varsta intre ei, ati primit poate recomandari diferite de la unul la celalalt. Asadar, m-am lamurit ca nu e cazul sa dam noi sfaturi, mamele care am trecut deja de anumite etape, ci sa directionam mamicile de copii mai mici decat ai nostri spre medici competenti, informati, care sa le ofere cele mai bune si noi recomandari. Pentru ca, desi poate ca suntem inca mame de copii mici, care am facut totul pentru ei ca la carte, nu detinem adevarul absolut si chiar nu le stim pe toate. Am participat la o multe astfel de intalniri cu mamici si venisem cu prejudecata ca stiu deja ce se va discuta si care sunt nevoile copilului dupa varsta de 1 an, dar iata ca inclusiv eu am avut surpriza sa descopar informatii noi, bazate pe studii recente. Cred ca de unele informatii eram atat de sigura, incat as fi fost in stare sa ma contrazic cu oricare nou parinte, gresind exact ca bunicii care contrazic parintii informati ai acestei generatii. Trebuie sa ne asumam ca nu le stim pe toate si sa fim deschisi catre medicii care ne recomanda o alimentatie adecvata copiilor din ziua de azi.

La toate acestea m-am gandit la finalul intalnirii din cadrul campaniei educationale Nestle Incepe Sanatos, Creste Sanatos  cu tema “Ce lapte alegem pentru cel mic de la varsta de 1 an”, care a avut loc acum cateva zile. Mamele invitate pot confirma ca subiectul de discutie dezbatut impreuna cu dr. Andreea Manda si dr. Mihaela Oros a fost extrem de interesant si foarte bine argumentat.

In ceea ce priveste alimentatia copilului dupa varsta de 1 an, una dintre erorile uzuale este ca parintii tind sa ii considere pe copii niste mici adulti. Sigur ca trec intr-o noua etapa, diferita de cea a piureurilor de fructe sau legume, dar stomacelul lor este inca in dezvoltare si au nevoi nutritionale specifice varstei. Stiu ca si eu am avut aceasta dilema cand am dat prima cautare pe net legata de “alimentatia copilului la 1 an” si am citit mirata ca deja poate trece pe mancarea parintilor. Ori nu e chiar asa, caci e foarte important sa ne asiguram ca parinti ca le oferim micutilor nostri o alimentatie adecvata varstei lor. Copiii mici, cu varsta de 1 an, au nevoi nutritionale mult mai mari decat adultii, pe kg corp, pentru ca au un ritm de crestere si dezvoltare mai accelerat. In acelasi timp, stomacul lor este mic, reprezentand 20% din capacitatea gastrica a adultului. Deci trebuie sa ne asiguram ca satisfacem nevoile specifice acestei etape de dezvoltare miraculoasa. Iar studiile arata ca in primii ani de viata alimentatia copilului are un rol extrem de important in dezvolatarea acestuia, pana chiar in viata adulta.

Dupa implinirea varstei de 1 an, parintii au inclinatia sa ofere lapte de vaca micutilor atunci cand alaptarea nu mai este posibila, adica acelasi lapte pe care il consuma si ei. Doar ca este important de stiut ca laptele de vaca are un continut mare de sare, care suprasolicita rinichii inca imaturi. In plus, este sarac in unele vitamine, minerale si oligoelemente importante, precum Fier, Zinc, Iod, vitamina D, necesare pentru dezvoltarea echilibrata a copilului. Laptele de mama are 1.2g/100kcal proteine deoarece copilului ii trebuie 120 zile ca sa isi dubleze greutatea. Laptele de vaca are 3.3g/100kcal proteine tocmai pentru ca vitelul sa isi dubleze greutatea in 40 zile. Asadar fiecare mamifer are alt tip de lapte adaptat nevoilor speciei. Si noi doar vrem sa crestem oameni sanatosi nu vitei sanatosi, nu? 🙂

Pe kg corp, copiii mici au nevoie de 4 ori mai mult Fier si de 5 ori mai mult Calciu, Iod, Vitamina A si C, decat adultii. De aceea afirmatia ca dupa varsta de 1 an copiii pot manca ce mananca adultii nu trebuie luata ad-litteram, pentru ca desi pot manca multe alimente/feluri de mancare la aceasta varsta, trebuie inca respectate nevoile nutritionale diferite de cele ale unui adult.

Cei care au participat la intalnire pot confirma faptul ca in continuare recomandarea medicilor este de a oferi copilului lapte matern pentru cat mai mult timp posibil. Drept urmare, laptele pentru copii de varsta mica ramane alternativa optima exclusiv in situatia in care alaptatul nu mai este posibil. O mama a unui copil cu varsta mai mare de 2 ani a fost chiar felicitata de dr. Manda in timpul intalnirii pentru performanta de a-l alapta in continuare. Dar, ca mama, stiu ca acest target este dificil de atins, din multe puncte de vedere. Asadar, cand nu l-am mai alaptat pe Vlad la varsta de 1 an si 3 luni am ales un lapte care sa ii satisfaca nevoile de crestere, oferindu-i desigur inclusiv alte lactate pe baza de lapte de vaca sau capra, cum ar fi iaurt, branza, smantanta etc. Si daca tot am pomenit de lapte de capra, s-a discutat si acest subiect, ba chiar s-a atins si subiectul laptelui de soia, cocos sau migdale, si s-a explicat de ce varianta optima ramane laptele pentru copii de varsta mica, sau lapte praf cum mai este cunoscut in general:), care are o compozi­tie bine echilibrata de proteine si grasimi de inalta calitate, vitamine si minerale, necesare pentru sus­tinerea cresterii si dezvoltarii normale a copiilor.

Cele 2 portii zilnice (aprox 500 ml) de lapte pentru copii de varsta mica de la varsta de 1 an asigura necesarul de:

 • Calciu (asigura peste 90%), Fier (asigura peste 70%) si vitamina D pentru cresterea normala a oaselor
 • fier pentru o dezvoltare cognitiva optima
 • fosfor si iod pentru o dezvoltare normala

Cineva ma intreba aici pe blog daca laptele praf pentru copii de varsta mica nu ingrasa mai tare decat cel de vaca. Raspunsul este ca nu, ba chiar lucrurile stau taman pe dos. Compozitia laptelui de vaca este mai putin  potrivita copiilor cu varsta peste 1 an deoarece, in afara celor deja mentionate mai sus, este un lapte cu prea multe proteine, care pot solicita ficatul si rinichii. Iar excesul de proteine in alimentatia sugarilor si copiilor poate duce la obezitate, mai tarziu in viata. Deci chiar daca acum copilul pare ca are o greutate perfecta, ca e fix pe percentila care trebuie, nu inseamna ca nu am creat deja anumite modificari la nivelul metabolismului sau, care ii vor da batai de cap adultului de mai tarziu.

Subiectul este extrem de larg si sunt sigura ca inca mai aveti intrebari care asteapta un raspuns. Asadar, va invit sa mi le lasati printr-un comentariu mai jos, iar eu le voi transmite mai departe medicilor pediatri. Asa ma voi simti cu adevarat de ajutor!

EN: I realized that some of the information I had when Vlad was born are already outdated! I know that’s hard to believe, but it’s the truth. I could say that “during my days” some schemes regarding infant nutrition were recommended, which have now been changed, improved. I’m not saying I did anything wrong, because I did what was best at that moment, what the doctor recommended me. But now there are already extra information about the optimal development of children. Because unlike other countries, we don’t take into account the survival of a child, but the quality of its life. We try to be informed and to choose the best alternative for our baby. I think those of you who have more than one child, and with a certain difference between them, have maybe received different recommendations from one to the other. So, I am now convinced that us mothers, who have already gone through various stages, shouldn’t give out advice, but to leave that to competent doctors, who are informed and able to give them the best and newest recommendations.  Because, even if we are still mothers of small children, who did everything for them by the book, we don’t have the absolute truth and we really don’t know everything. I have attended many such meetings with mothers of small children and I went with the prejudice that I already knew what was going to be discussed and what the needs of a child after the age of 1 are, but I found myself surprised to discover new information, based on recent studies. I think I was so certain of some of the information, that I would gladly contradict every other new parent, being just as wrong as grandparents who contradict the informed parents of this generation. We have to acknowledge that we don’t know everything and to be open towards doctors who recommend the appropriate nutrition for children nowadays.  

I thought about all of this at the end of the meeting Nestle Incepe Sanatos, Creste Sanatos, with the theme “What milk do we choose for the child after the age of 1”, which took place a few days ago. The invited mothers can confirm that the subject up for debate with dr. Andreea Manda and dr. Mihaela Oros was very interesting and well debated.

When it comes to the nutrition of the infant after the age of 1, one of the most common errors is that parents have the tendency to consider their children as small adults. It’s true that they begin a new stage, different than the one of pureed fruits and vegetables, but their little stomach is still developing and they have nutritional needs specific to their age. I know I also had this dilemma when I searched the internet and read that they can already begin eating their parents’ food. Well that isn’t really the case, because it’s very important for us parents to make sure that we provide our children with age appropriate food.  Small children, at the age of 1, have much higher nutritional needs than adults, because they have an accelerated rate growth. At the same time, their stomach is really small, at about 20% of the gastric capacity of an adult. So we have to make sure that we are taking care of their specific needs in this miraculous development stage.  And studies show that nutrition in the first years in the life of a child has an extremely important role in his development, until his adult life.

After the age of 1, parents have the tendency to offer them cow’s milk, after breastfeeding isn’t possible anymore, so they same milk they are drinking themselves. But it’s important to know that cow’s milk has a high content of salt, which is hard on the still immature kidneys. Plus, it’s poor in some  important vitamins, minerals and other elements, like Iron, Zinc, Iodine, vitamin D, necessary for the balanced development of the child. Mother’s milk has  1.2g/100kcal proteins, because the child needs 120 days to double his weight. Cow’s milk has 3.3g/100kcal proteins precisely so that the calf doubles its weight in 40 days. So, each mammal has a different kind of milk adapted to needs of the species. And we want to raise healthy humans, not healthy calves, don’t we? 🙂

Per body kg corp, small children need 4 times more Iron and 5 times more Calcium, Iodine, Vitamin A and C, than adults. That’s why the saying that after the age of 1 children can eat what adults are eating doesn’t have to be taken word for word, because even if they can eat many types of food at this age, the nutritional needs which are different than those of an adult still have to be respected.

Those who attended this meeting can confirm that doctors recommend breastfeeding for as long as possible. Therefore, the milk for children of small ages remains the optimal alternative only if breastfeeding isn’t possible anymore.  The mother of an over 2 years old child was congratulated by  dr. Manda for the performance of still breastfeeding him. But, as a mother, I know this target is hard to achieve, for many reasons. So, when I stopped breastfeeding Vlad at 1 year and 3 months, I chose a milk to satisfy his growth needs, offering him also other milk products made from cow’s or goat’s milk, like yoghurt, cheese, cream, etc. And since I mentioned goat’s milk, this topic was also discussed, we even talked about soy, coconut or almond milk, and it was explained why the optimal choice is still the milk for children of small age, or formula how it is usually referred to :), which has a well balanced composition of high quality proteins and fats, vitamins and minerals, necessary for the normal growth and development of children.

The 2 daily portions (aprox 500 ml) of milk for children at the age of 1 provide:

 • Calcium (provides over 90%), Iron (provides over 70%) and vitamin D for normal bone growth
 • Iron for an optimal cognitive development   
 • Phosphorus and Iodine for a normal development  

Someone was asking me here on the blog if formula doesn’t make children gain more weight than cow’s milk does. The answer is no, it’s actually the exact opposite. The composition of cow’s milk is less appropriate for children over the age of 1 because, besides the above mentioned reasons, it is a milk with too many proteins, which are tough on the liver and kidneys.  And excess proteins can lead to obesity later in life. So even if it looks like now the child has the perfect weight, that he is on the exact percentage, that doesn’t mean that we haven’t already created some modifications in his metabolism, which will be a problem to the adult he will grow up to be.  

The topic is very broad and I am sure you still have questions waiting for an answer. So, I invite you to leave them in a comment below, and I will pass them on to the pediatricians. This way I will truly feel helpful!  

Dragobetele pe la filmari
La Multi Ani, Vlad! (partea I)

Comments

25Comments
 • Anca/ 28.02.2017Reply

  Ne poti furniza, te rog, niste referinte pt datele prezentate (site-uri de specialitate etc)? Dna doctor ce studii aduce in discutie? Intreb deoarece OMS recomanda introducerea laptelui de vaca dupa varsta de 1 an, in cazul in care nu se continua alaptarea si sincera sa fiu, nu stiu ce sa mai cred. Din pacate, in RO, cati medici intrebi, atatea pareri primesti iar eu una, ca proaspapa mamica, sunt realmente bulversata.

  • Dana/ 28.02.2017Reply

   A mai fost pusa in trecut aceasta intrebare pe blog si i s-a raspuns cu paragraf din recomandarile OMS, pentru tarile cu deficit de fier parca, pentru care se recomanda laptele de varsta mica vs lapte de vaca. Dar e doar din amintirea mea, asa ca o sa rog doamnele doctor sa imi dea informatia exacta. Te inteleg perfect, stiu cum circula tot felul de informatii contradictorii. In plus, o sa cer si numele celorlalte studii care au stat la baza prezentarilor lor, care sunt mai aplicate. E foarte multa informatie si pe blog am incercat sa esentializez.

   • Anca/ 01.03.2017Reply

    Multumesc mult! Mai am cateva luni si va trebui sa il intarc si sunt intr-un mare dubiu! O zi si o primavara frumoasa!

  • Dana/ 22.05.2017Reply

   Raspuns dr. Andreea Manda:
   Laptele de mama este alimentul ideal “pana la 2 ani si dupa” conform recomandarilor OMS si “atata timp cat copilul si mama isi doresc” conform recomandarilor ESPGHAN (Societatea Europeana de Nutritie si Gastroenterologie Pediatrica).
   Laptele animal este contraindicat ca sursa principala de lapte inaintea varstei de 1 an conform recomandarilor atat OMS cat si ESPGHAN.
   Tema evenimentului a fost alegerea laptelui dupa varsta de 1 an atunci cand copilul nu mai este alaptat. S-au adus in discutie laptele animal integral si formulele de lapte pentru copilul mai mare de 1an. As sugera sa revedeti filmuletul evenimentului si daca inca exista nelamuriri ma puteti contacta pe andreeamanda@yahoo.com pentru a va pune la dispozitie sursa informatiilor.

 • Alina/ 28.02.2017Reply

  La multi ani, Vlad! 🙂

  • Dana/ 28.02.2017Reply

   Mai e puțin de tot… mulțumim!

 • Oana/ 28.02.2017Reply

  Sunt total de acord cu tine, fetita mea de 1 an jumatate e alergica la laptele de vaca…face o dermatita pe piciorus…am eliminat toate lactatele…eu inca o alaptez si vreau sa o alaptez in contiunare macar pana varsta de 2 ani …am aflat cat de important e sa iti alaptezi copilul cat mai mult de pe internet…de pe internet mi.am luat si toate informatiile despre laptele de vaca…si cum ca el e pentru vitei si nu pentru copii….ma bucur ca se incepe sa se discute despre asta..sper ca in viitor alaptarea peste 2 ani sau macar pana la 2 ani sa devina o normalitate si sa nu mai trebuiasca sa fim tinta sfaturilor si presiunilor rudelor si prietenelor bine intentionate de altfel…de a renunta la alaptat mult prea devreme…toate aceste informatii pe care ni le.ai prezentat ar trebui sa le primim in timpul sarcinii de la medicii nostri…dar din pacate nu e asa…multa sanatate va doresc..

 • Raluca/ 28.02.2017Reply

  Pana cand putem da lapte praf?am o fetita de 3ani care il consuma inca cu maaare pofta!am incercat sa trec de vreo luna pe unul de vaca,bio etc..l-a refuzat din start:)

  • Dana/ 22.05.2017Reply

   Raspuns dr. Andreea Manda:
   Formulele de lapte pentru copilul mic au la baza lapte animal (majoritatea lapte de vaca) modificat ca si continut pentru a se suprapune nevoilor copilului la diferite varste. Un copil sanatos, cu o alimentatie echilibrata, poate primi atat lapte animal integral cat si formula de lapte specifica varstei.
   La aceasta varsta preferintele alimentare ale copilului trebuiesc respectate pe cat posibil atunci cand nu afecteaza aportul zilnic de nutrienti . Este foarte important acest aspect pentru dezvoltarea unui comportament alimentar sanatos.

 • Sorina/ 28.02.2017Reply

  Multumesc frumos pt informatiile furnizate! Citim, ne documentam, intrebam atat de mult pe acest subiect incat suntem cu adevarat bulversati.
  Mereu noi ca mame avem sentimentul de vinovatie acutizat daca nu putem alapta copilul cat mai mult, daca nu i-am dat suficiente fructe sau proteine sau lactate sau de ce le dam lapte praf plin de zaharuri si chimicale (si eu ii dau fetitei mele dupa ce am oprit alaptatul…) Vrem sa fim perfecte cand vine vorba de copiii nostri si este de inteles dar trebuie sa fim deshise si receptive la noutate.
  Bizzz
  Maine este o zi mare :)!Traditia pozelor continua 😍😜😎 !

 • Lavi/ 28.02.2017Reply

  De acord…dar, cum procedam atunci cand un copil e alaptat pana la 18 luni si ulterior refuza cu desavarsire formula, iar laptele de capra/vaca este cel acceptat?
  Stiu si eu ca laptele praf are de toate, dar copilul pur si simplu nu vrea sa-l accepte
  Daca este posibil, chiar te rog un raspuns punctual .
  Multumesc

  • Dana/ 22.05.2017Reply

   Raspuns dr. Andreea Manda:
   Dupa varsta de 1 an, un copil sanatos, fara deficite sau risc pentru deficite nutritionale , cu aport echilibrat de alimente poate avea ca sursa de lactate laptele animal integral (lapte de vaca, lapte de capra). In cazul in care exista lipsuri nutritionale accentuate de consumul de lapte de vaca sau de capra (de exemplu deficit de fier sau suprapondere) alimentatia va trebui adaptata in sensul corectiei acestor probleme dar cu respectarea preferintelor copilului. Evitati alimentarea cu forta – nu va face decat sa accentueze aversiunea copilului fata de acel aliment.

 • Cristina/ 01.03.2017Reply

  Mda….eu una am fost sfatuita sa ii introduc coilului de un an laptele de vaca in alimentatie…mai exact sa ii dau laptele de vaca la biberon ca si masa…mi s-a parut o aberatie….asa ca am ignorat sfatul partial, i-am introdus laptele de vaca in diferite forme, sau in preparate gen gris cu lapte, orez cu lapte, iaurt facut in casa cu fructe, iaurt inghetat, branza facuta in casa, etc….nu consider un lucru rau introducerea laptelui de vaca in alimentatia copilului de un an, insa nu sunt pro mesei de lapte singulara lapte de vaca. Am vazut zeci de mamici care isi spun ce pateste ca si noi am baut lapte de vaca cand eram ca el si uite nu am patit nimic…poate ca e asa dar uitam cum erau crescute si hranite vacile din curtea bunicilor care era trimisa in fiecare zi la pascut si cum sunt crecute vacile de industrie si ce alimentatie primesc ele. Nu vreau sa fiu rautacioasa dar sunt si lucruri pro si contra introducerii laptelui de vaca in diverse stadii de preparare in alimentatia copililui de 1 an si chiar mai putin de un an. Eu una cred ca totul mai tine si de instinct…maine poimaine aflam ca si laptele de crestere e nociv sau alte aberatii de genu…asa ca eu merg pe sfatul dat de mama mea cand am nascut….instinctul matern va functiona intotdeauna 100%

  • Dana/ 22.05.2017Reply

   Raspuns dr. Mihaela Oros:
   Ne bucura aceasta abordare informata si in acelasi timp extrem de pozitiva

 • Veronica/ 01.03.2017Reply

  Bună Dana, fetița mea are 1,4 luni și încă o alăptez. Dar are alergie la toate lactatele, ou și soia. Este o alergie puternica depistata în urma unui test de sânge. Ce mă fac cind nu voi mai alapta? Căci anume brânză, iaurt sunt importante. Unii medici zic ca alergia poate dispărea, dar dacă nu?dacă poți da întrebarea mea mai departe ar fi minunat. Mulțumesc anticipat. Veronica

  • Dana/ 22.05.2017Reply

   Raspuns dr. Mihaela Oros:
   Intr-adevar multi copii, prin crestere, incep sa tolereze alimentele fata de care la un moment dat au fost sensibilizati. In aceste situatii este bine sa faceti in continuare consulturile periodice si impreuna cu medicul curant si cu alergologul care va monitorizeaza sa stabiliti intervalele la care sa repetati analizele. In functie de evolutie se vor stabili si pasii urmatori, daca se pot reintroduce sau nu produsele de lapte.

  • Dana/ 22.05.2017Reply

   Raspuns Dr. Andreea Manda:
   In primul rand felicitari pentru faptul ca inca o alaptati. Fetita are déjà un avantaj in fata alergiilor.
   Nu am toate informatiile pentru a va da un raspuns complet dar daca fetita a prezentat manifestari clinice de tip urticarie, varsaturi, diaree, edeme (umflaturi), respiratie greoaie sau suieratoare dupa consumul de lapte sau ou, iar analizele de tip IgE specifice sunt pozitive, cu valori semnificative, atunci cu siguranta trebuie sa excludeti din dieta aceste alimente.
   Nu va speriati, solutii exista.
   Pentru alergia la lapte animal aveti la dispozitie formule de lapte special cu proteine hidrolizate sau pe baza de aminoacizi. Din pacate nu puteti folosi laptele de soia.
   Oul poate fi inlocuit cu alte alimente care sa acopere beneficiile nutritionale ale acestuia.
   Exista chiar carti cu retete pentru copiii cu alergie la lapte si ou. Din fericire, marea majoritate a copiilor alergici vor tolera laptele si oul pana la pana la varsta de 16 ani. Aveti nevoie de o echipa pediatru-alergolog in care sa aveti incredere. Pentru informatii suplimentare ma puteti contacta pe andreeamanda@yahoo.com.

 • Dorina/ 01.03.2017Reply

  Buna ,Dana, baietelul meu are 2 ani si 2 luni eu inca il alaptez, toata lumea imi cere sa renunt, eu nu vreau ptr ca ma simt f bine cand il simt langa mine lipiti amandoi…..ooof asemenea imbratisari si atata fericire simtim amandoi, ce zici? La multi ani lui Vlad sa fie sanatos alaturi de voi si impreuna fericiti.

  • Dana/ 22.05.2017Reply

   Raspuns dr. Mihaela Oros:
   Raspunsul meu ar fi acela ca intarcarea este o optiune personala.

 • Andra/ 01.03.2017Reply

  Iti multumesc pentru informatii. Extrem extrem de utile si chiar mi-ai dat de gandit ca am gresit cand am trecut prima fetita pe laptele de vaca la 1 an…Are 3 ani si 3 luni acum…crezi ca e ok sa o trec pe “lapte praf” pt varsta ei…sau sa continui cu cel de vaca..uffff…
  Surioara ei mai mica are 7 luni si am de gand sa procedez corect de data asta… si sa nu repet anumite greseli…

  • Dana/ 22.05.2017Reply

   Raspuns dr. Mihaela Oros:
   La 3 ani si 3 luni cu siguranta fetita este deja bine diversificata si nu este necesar sa mai primeasca “lapte praf”.

 • Angela/ 02.03.2017Reply

  Dana, sa dicutat cumva si despre perioada optima adica ca varsta pentru a mentine laptele formula.Fetita mea are 2 ani si nu l-as inceta inca, desi adesea presc ” sfaturi” ca ar fi ok sa o trec la lapte de vaca.Pana la ce varsta i-ai dat tu lui Vlad lapte formula? Si inca, dupa 2 ani il bea din biberon sau cana?eu insist sa ii dau in cana, desi mereu isi termina portile in biberon, imi explica ca e mai comod pentru ea, ma tem sa nu gresesc facandu-i pe plac.Merci frumos.Un articol foarte util.

  • Dana/ 02.03.2017Reply

   Eu inca ii dau, pentru ca Vlad nu vrea carne si mi-e tot timpul teama cu Fe. S-a discutat si raspunsul a fost ca pana cand vrea copilul. O sa vina o zi cand va arunca cu cana dupa noi si atunci ne vom prinde 🙂 Dar nu exista teoretic o varsta limita. Am cunoscut o persoana care lucra pentru Nestle si care mi-a spus, off the record, ca fetitei ei de 6 ani inca ii da lapte praf vs lapte de vaca. Dar era o optiune personala. Legat de cana vs bibceron, si Vlad isi bea laptele tot din cana cu tugui, adica cea pentru copii, din care nu curge. Nu vrea altfel, cred ca e si de comoditate (ca il bea in pat seara, zvarcolindu-se de colo colo), dar si de obisnuinta.

 • Rokolla/ 22.05.2017Reply

  Pana sa am un copil, nu cream ca acest subiect poate crea atatea controverse. Eu am urmat tabele si am citit farte mult pana la un an. I-am introdus legumele prima oara si ulterior i-am oferit fructele, apoi carnea si totul a decurs bine. In jurul varstei de un an am inceput sa-i fac orez cu lapte si apa si nu a avut nici un fel de probleme si in acest fel am introdus laptele de vaca. Copilul a fost alaptat pana la 1 an si 8 luni

 • Teo girl/ 23.05.2017Reply

  Mie îmi e fff greu sa înțeleg de ce este ok sa introducem laptele de vaca sau capra în diferite combinații: brânză, iaurt.
  Înțeleg ca nu e ok sa se introducă intocmai ca masa principala, daaaar de ce este ok de introdus înainte de 1 an în alimentele mai sus specificate?
  Va rog, luminati-ma 🙂

Leave a Comment