Custom Menu

Latest From Our Blog

In primele 1000 de zile

In primele 1000 de zile

De ce sunt atat de importante aceste 1000 de zile?

nestle-3 nestle-4 nestle-7 nestle-12 nestle-13 nestle-14 nestle-20nestle-15nestle-16nestle-17nestle-18nestle-19nestle-2nestle-6nestle-21nestle-22nestle-23nestle-24nestle-25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acum cateva zile a avut loc o intalnire cu mamici, pe tema importantei nutritiei in primele 1000 de zile, intalnire care a reprezentat lansarea oficiala a programului de nutritie “Nestle Incepe Sanatos Creste Sanatos”, la care au participat medici pediatri, psihologi, mame, tati si foarte multi copii, dupa cum vedeti si in poze. Intr-o atmosfera calda, s-a vorbit despre importanta unei alimentatii sanatoase inca din perioada in care mama e gravida si timp de cel putin 2 ani dupa nastere. Mamele care au participat la aceasta intalnire pot confirma ca s-au atins subiecte extrem de interesante si ca probabil am fi putut ramane o saptamana impreuna ca sa primim (pentru ca aici ma includ, ca mama) raspunsuri la toate intrebarile pe care le avem legate de cresterea sanatoasa a copiilor nostri. Am ramas pana seara tarziu, cand copiii ne-au tras pe rand spre casa, spre papita, baita si culcare.

O sa incerc sa fac un rezumat al celor discutate, care sa fie relevant. Si voi porni de la intrebarea: De ce sunt atat de importante aceste 1000 de zile?

1.In primele 1000 de zile au loc cele mai spectaculoase transformari ale copilului si noi ca parinti trebuie sa fim atenti sa ii oferim tot ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa, iar aici alimentatia are un rol extrem de important!

2. “Lasa, ca pe voi v-am crescut cu de toate si uite ce mari si frumosi sunteti acum” – asta nu mai merge. Asa cum spunea si doamna Andreea Manda, medic primar pediatru, lucrurile s-au schimbat! Si exista studii recente care arata asta. Nu intamplator acum exista un numar tot mai mare de copii si adulti care sufera de obezitate, nu intamplator creste numarul bolilor autoimune.  Alimentatia in primele 1000 de zile are un impact de lunga durata in problemele adultului de mai tarziu: riscul de crestere in greutate, de dezvoltare a obezitatii si a altor probleme de stil de viata incorect. Deci nu e suficient sa vedem ca avem un copil care creste conform graficelor, ci ca el creste asa dintr-o alimentatie corecta, adecvata varstei lui. Pare de necrezut ca anumite greseli pe care le facem la o varsta atat de mica, pot influenta aparitia unor boli mai tarziu. Asta se numeste programare metabolica, iar studiile sunt recent facute.

3. Laptele pe care copilul il consuma in primele 1000 de zile este foarte important sa fie un lapte conceput special pentru el. Evident ca cel mai bun lapte este cel matern, iar despre acest subiect s-a vorbit desigur foarte mult, amintind de legatura mama-copil din timpul alaptarii, de cresterea imunitatii copilului etc. Dar dupa ce alaptarea nu mai este posibila, recomandarea medicilor este sa i se ofere copilului un lapte de crestere adecvat varstei. Laptele de vaca este un lapte cu continut scazut de fier si cu un continut ridicat de proteine.

4. Diversificarea nu trebuie facuta mai devreme de 4 luni, in nicio situatie, si nu mai tarziu de 6 luni. Copilul poate refuza un aliment de foarte multe ori pana il accepta. E nevoie de pana la 20 de ori de incercari, uneori. Sa avem rabdare asadar si sa nu renuntam la alimente santoase, doar pentru ca “e clar, nu-i place”. In timpul mesei sa lasam copilul sa descopere mancarea. Doar “pare” ca se joaca, cand el cica face o treaba cat se poate de serioasa: descopera lumea din jurul lui. Sa nu ne suparam daca arunca cu mancare in stanga si in dreapta sau daca mazgaleste cu mancare masa – doamna pisiholog Bogdana Bursuc a explicat ca e pentru prima oara cand vede ca poate “lasa urme” si ca acest gest, daca nu e ingradit, influenteaza abilitatea de scriere a copilului de mai tarziu! Incredibil, nu?

5. Copiii care nu consuma proteine in exces in primul 1 an sunt  cu pana la 25% mai putin expusi la riscul de a dezvolta obezitate in decursul vietii. Desigur, factorii genetici sunt importanti. Dar nu numai ei! Dupa 1 an este in continuare important sa se aiba in vedere un consum de proteine adecvat varstei. Nu inseamna ca nu ii mai dai carnita sau oua (medicii chiar au recomandat in timpul intalnirii o alimentatia diversificata, nu vegetariana, vegana etc), ci ai in vedre ca cele 2 mese de lapte pe care copiii le consuma mult timp dupa implinirea varstei de 1 an, cand poate mama deja nu mai alapteaza din varii motive, sa fie un lapte cu un continut scazut de proteine, adica un lapte de crestere conceput special pentru micuti. Pentru ca vorbim de 2 mese din 5, deci o pondere foarte mare.

6. Sunt studii facute doar pe copiii mici din Romania, care arata ca 70% dintre copii primesc in primele 1000 de zile alimente necorespunzatoare varstei lor. In plus, Romania este pe lista tarilor cu risc crescut de anemie feripriva in randul copiilor. Iar lipsa de fier poate fi “buba” in multe situatii. Doamna Mihaela Oros, medic primar pediatru, a detaliat semnele prin care un copil poate avea o anemie de fier: in primul rand culoare schimbata a tegumentelor, mai galbuie decat in mod normal (dar asta apare deja in cazul unei anemii severe), un copil mai agitat decat in mod obisnuit (care nu doarme usor, care plange mai mult, care nu mananca) sau un copil mai moale decat de obicei, un copil care se imbolnaveste usor, care face raceala dupa raceala – toate acestea pot fi pentru un medic semne ale unei anemii feriprive, care s-ar verifica printr-o analiza de sange.

7. S-a vorbit foarte mult despre cat de important e atasamentul copilului fata de mama, cat de important e sa fie iubit si dorit in familie. Doamna psiholog a punctat faptul ca “intelege mai multe decat credem”. A continuat spunand ca nu se poate vorbi de un copil alintat pana la varsta de 2 ani! Iar o alta informatie interesanta a fost aceea ca e extrem de important ca atunci cand stai cu copilul sa ii acorzi exclusivitate – si daca sunt doar 10 minute pe zi, acelea sa fie doar ale lui. Copilul are nevoie de asta, are nevoie de tine sa invete sa se joace, sa invete sa descopere lumea, sa evolueze la nivel cognitiv. Deci cand stam cu ei, fara laptop, telefoane si alte activitati, pe cat posibil. Adica mai bine te retragi spunandu-i ca “mama are treaba” si lasi pe altcineva in locul tau, care sa ii ofere atentia pe care el o cere. Cand vrea sa il lasam in pace, ii respectam dorinta.

8. Cand un copil nu vrea sa manance, nu il fortam! Acest gest poate influenta obiceiurile alimentare de mai tarziu, din viata adultului. Si tot din acelasi motiv, mancarea nu se ofera niciodata ca pedeapsa sau ca recompensa.

Acestea sunt doar o mica parte dintre informatiile pe care eu le-am considerat relevante din timpul intalnirii. Sunt convinsa ca mamele care au fost prezente au listele lor diferite de informatii pretioase privind cresterea copiilor.

Tocmai pentru ca sunt foarte multe de discutat, de acum inainte, pe blogul meu, vom lua separat fiecare miracol ce are loc in primele 1000 de zile, exact asa cum e structurata si aceasta campanie educationala, ce isi propune sa educe parintii sa adopte obiceiuri alimentare corecte si un stil de viata sanatos. Iar cele 4 miracole sunt: DEZVOLTAREA FIZICA, DEZVOLTAREA COGNITIVA, DEZVOLTAREA SISTEMULUI IMUNITAR SI PROGRAMAREA METABOLICA.

Drept urmare, urmatoarea postare va avea ca subiect exclusiv Dezvoltarea fizica din primele 1000 de zile. Va invit inca de pe acum sa imi lasati la aceasta postare toate intrebarile pe care le aveti despre acest subiect:  tot ce va intereseaza despre diversificarea corecta, despre rolul laptelui matern in dezvoltarea copilului, despre rolul fierului in prevenirea anemiei feriprive, despre cate kg trebuie sa ia copilul in cate luni si despre ce mananca copilul dupa varsta de 1 an, cand site-urile ne invata “ca poate manca precum un adult”…acestea sunt doar cateva intrebari pe care eu le-am avut deja.

Voi trimite toate intrebarile catre medici, ca sa primiti in postarea viitoare raspunsurile dorite. Nu va fie teama sa puneti cat mai multe intrebari!

P.S.: Pot sa va zic ca am regretat ca nu au participat si Radu si mama mea la aceasta intalnire. M-ar fi ajutat sa primeasca informatiile direct de la medici. In continuare si mai multe poze de la eveniment:

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1533x 12131416 18 1719 20 22x 24 30

 36252627282931323435371x383940

45Comments
  • Alexandra/ 28.09.2015Reply

    Ma bucur sa vad asa de multi copilasi purtati in sisteme ergonomice.
    Eu cred ca ar trebui facuta o campanie serioasa la nivel national, privind alaptarea si diversificarea si nu neaparat pentru parinti, cat pentru medici si cadre medicale. Din pacate m-am lovit de foarte multe ori in ultima vreme de medici sau asistente ( chiar si in spital de pediatrie !!!!) care recomanda scheme de diversificare la varste f.mici ( sucuri de fructe la 3 luni de exemplu) sau care se mira ca un copil este inca alaptat la 1 an. E trist ca inca aud legende de genul ca laptele matern nu mai e bun de la 9 luni sau ca e prea gras, prea slab, etc. Si, repet, sunt lucruri pe care de cele mai multe ori le aud de la medici.

    • Dana/ 28.09.2015Reply

      Ce ciudat. Esti din Bucuresti sau din alt oras? La toate intalnirile cu medici la care am participat s-a subliniat importanta alaptarii pentru cat mai mult timp posibil, dar si ca niciodata nu incepi inainte de 4 luni diversificarea.

      • Maria/ 29.09.2015Reply

        Si eu m-am lovit de aceeasi atitudine din partea medicului nostru pediatru fata de alaptarea copilului …mi s-a spus chiar ca doar ”tigancile alapteaza copii pana la 5 ani”..urat si dezgustator …dar asta este.Am un baietel de 1 an si 4 luni inca il alaptez si imi doresc f mult sa-l alaptez cat mai mult ..insa problema e ca m-am pricopsit cu o sinuzita .si mi s-a dat tratament cu antibiotic ,am tot amanat inceperea tratamentului din dorinta de a nu intrerupe alaptatul..as vrea sa aflu parerea unui medic specializat daca pot lua antibioticul (augumentin) si sa continui alaptarea..Multumesc!

        • Lavinia/ 30.09.2015Reply

          Buna MAria, cauta pe e-lactancia.org dupa subtanta activa din antib. Asa poti vedea daca e safe de luat in alaptare. Sper sa te ajute informatia.

          • Maria/ 30.09.2015

            Multumesc mult,m-a ajutat mult informatia!

        • Alexandra/ 01.10.2015Reply

          Si eu am luat augmentin, pentru o pneumonie, recomandat de un pediatru de incredere. Bebelusa avea pe atunci 5 luni si nu a avut nici un fel de reactie. E-lactancia e foarte util. Sanatate!

      • Alexandra/ 01.10.2015Reply

        Sunt din Sibiu si aici se pare ca lucrurile stau altfel, din pacate. Am avut norocul sa nasc la o clinica privata si acolo, intradevar, medicii si personalul sunt informati. Am primit o gramada de informatii bune, legate de alaptare si diversificare. Din fericire am ales si un pediatru cu multa experienta pentru copilasi, care desi in varsta, e foarte bine informat. Din pacate, in spitalele de stat, lucrurile stau altfel…parca e alta lume. Sper sa se faca la nivel national astfel de campanii, la care sa participe si cadrele medicale din sistemul de stat.

    • diana/ 29.09.2015Reply

      imi cer scuze, dar cred ca exagerezi! TOTI medicii stiu ca alaptatul e foarte bun si il sustin!

      • Maria/ 30.09.2015Reply

        eu nu exagerez cu nimic….imi cer scuze dumneavoastra exagerati cand spuneti ca TOTI medicii sustin alaptatul ??ati cunoscut toti medicii din Romania?uite al nostru medic nu-l sustine fii nd de parere ca dupa 9 luni laptele matern nu mai ajuta in niciun fel copilul..sunt spusele medicului nostru si nu e un caz singular..am cunoscut multe mame care s-au lovit de aceeasi atitudine..(la mine in familie matusa,sora )….cu parere de rau exista astfel de medici!

        • Flore/ 19.10.2015Reply

          Aveti dreptate !
          Multe cadre medicale (medici,asistente,pdiatri ) nu sunt suficient de informati in privinta alaptarii..diversificarii..lista poate continua

  • Andreea/ 28.09.2015Reply

    Întrebare. . . Nestlé mai bun ca și Hipp?

    • Dana/ 29.09.2015Reply

      La astfel de intalniri nu se discuta despre branduri, ci doar informatii generale despre alimentatia sanatoasa a copiilor mici. Cred ca medicul pediatru care iti urmareste copilul ar trebui sa aleaga ce tip de lapte i se potriveste si sa iti justifice alegerea.

      • Andreea/ 01.10.2015Reply

        Nu sunt adepta unui brand anume, dar văzând că, tu reprezinți la acea întâlnire un anumit brand, fiind și persoana publică, influențezi un pic opinia altor mame. Mie în special mi sa recomandat Hipp, dar încercând Nestlé, mi se pare mai bun ca și gust. ???

  • Iulia/ 29.09.2015Reply

    Buna Dana,
    Am un bebelus de 7 luni si m-a ajutat mult blogul tau , am citit despre diversificare si de aparatul cu aburi care este foarte bun. Dar de cateva zile tot citesc despre apa de baut ca nu e buna.Tu ce fel de apa folosesti pentru copilul tau?

    • Maria/ 29.09.2015Reply

      Si eu m-am lovit de aceeasi atitudine din partea medicului nostru pediatru fata de alaptarea copilului …mi s-a spus chiar ca doar ”tigancile alapteaza copii pana la 5 ani”..urat si dezgustator …dar asta este.Am un baietel de 1 an si 4 luni inca il alaptez si imi doresc f mult sa-l alaptez cat mai mult ..insa problema e ca m-am pricopsit cu o sinuzita .si mi s-a dat tratament cu antibiotic ,am tot amanat inceperea tratamentului din dorinta de a nu intrerupe alaptatul..as vrea sa aflu parerea unui medic specializat daca pot lua antibioticul (augumentin) si sa continui alaptarea..Multumesc!

      • Dana/ 29.09.2015Reply

        Sigur, trimit mai departe mesajul.

      • Lavinia/ 30.09.2015Reply

        Buna MAria, cauta pe e-lactancia.org dupa subtanta activa din antib. Asa poti vedea daca e safe de luat in alaptare. Sper sa te ajute informatia.

  • Paula/ 29.09.2015Reply

    Buna Dana. Interesant evenimentul organizat. Insa, avand in vedere ca multa lume te urmareste, cred ca e important ca informatiile sa fie cat mai corecte. Si cand spun asta, ma refer la momentul inceperii diversificarii.

    Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii de la, cel putin, 6 luni. Pana prin 1994, din ce imi amintesc, intr-adevar se recomanda inceperea de la 4 luni, insa s-au facut studii si au revenit in ’94 asupra varstei la care ar trebui inceputa diversificarea.

    Organizatia Mondiala a Sanatatii mai recomanda si alaptarea pana la, cel putin, 2 ani. Deci, daca se poate, mamicile ar trebui sa alapteze cat mai mult, chiar daca se intorc la serviciu.

    Spor in continuare!

    • Dana/ 29.09.2015Reply

      O sa dau mai departe mesajul tau exact asa cum e formulat. Dar, formularea “de la cel putin 6 luni” ar include si inceperea diversificarii de la 8, 10 sau 12 luni, cand vrea mama, nu? 🙂 ceea ce stii si tu ca nu e ok. Se recomanda inceperea diversificarii la 6 luni daca bebelusul a fost alaptat exclusiv la san pana la aceasta varsta si nu sunt alte probleme pentru care medicul care il urmareste ar cere altceva. Adica nu recomanda nimeni inceperea diversificarii inainte de 6, daca nu sunt probleme si bebe papa san. Dar nu se incepe, din ce am inteles eu, nici mai tarziu de 6 luni, exact asa cum am amintit. Sunt bebelusi care primesc formula si care nu iau in greutate cum trebuie si in cazul lor medicul pediatru poate recomanda inceperea diversificarii inainte de 6 luni, dar – foarte important – nu mai devreme de 4 luni. Asta decide medicul in functie de fiecare copil. Si da, OMS recomanda alaptarea pana la 2 ani. S-a discutat si despre asta la intalnire 🙂

      • Paula/ 29.09.2015Reply

        Ideea este sa fie cat de cat pregatit bebelusul. Adica sa stea nesustinut in fundulet, sa arate interes pentru mancare. Deci nu tine de cand vrea mama :). Sunt multi bebelusi care nu stau in fundulet nesustinuti la 6 luni. Astfel ca, daca se incepe la 6-7.5 luni, cand sunt ei pregatiti, nu este o problema. Oricum, pana la un an, laptele trebuie sa fie baza

  • georgiana/ 29.09.2015Reply

    Buna dimineata!!Fetita mea are un an si o luna si vroiam sa va intreb si daca ma puteti ajuta ce as mai putea sa.i mai dau sa manance?ea mananca supa,ciorbita cu bors,carnita da pasare de curte si carnita de curcan,branzica din lapte batut si banane,mar cu biscuite,suc de legume si fructe,iaurt cu biscuiti..dintisorii inca nu i.au dat toti,doar caninii(cei de sus)la un anisor i.au iesit si mananca doar pasat…ce as putea sa.i mai introduc in alimentatie?va multumesc mult..

    • DianaF./ 29.09.2015Reply

      La 1 an si o luna ar trebui sa manance 2 MESE DE LAPTE(dim+ seara intre 400-500 ml in total), 2 gustari(DIM SI DUPA-AMIAZA), o masa principala care poate contine si desert. Peste 2 luni poti incepe sa-i dai si cina usoara fara carne cu 2-3 oreinainte de masa delapte de seara. Exista pe internet, daca nu ai posibilitatea de a intreba un medic pediatru, site-uri cu meniuri pt copii cu varsta intre 1- 3 ani care te mai pot ajuta. O seara buna!

  • Ema/ 29.09.2015Reply

    Salut!
    Tare bine ar fi daca s-ar face aceste cursuri /conferințe in mai multe orase din tara!
    Întrebarea mea este: exista o schema ‘perfecta’ de diversificare,de introducere a alimentelor?
    Ce stiu eu este asa: laptic cat mai mult ,pana in 6 luni si dupa introduci fructe,legume ca: morcov,piersica/nectarina,banana,para,mar,pastarnac,dovleac,dovlecel,telina. După acestea urmeaza altele. M-ar interesa aceasta prima perioada,daca e corect ce stiu eu.
    Mulțumesc, faci o treaba grozava!

  • Liza/ 29.09.2015Reply

    Buna eu am un bebe de 7 luni si nu prea vrea legume sunt disperata nu mai stiu ce sa fac oare ii pot pune putin mar in legume? Medicul zice sa insist l am lasat si flamand asa mi-a zis dar tot nu a vrut nu ia si dupa nu mai deschide gurita cand vede ce e

    • Cristina/ 29.09.2015Reply

      Buna. Eu am avut succes cu cartoful dulce. Adaugam bucati de cartof dulce fiert piureului de legume, un strop de unt bio fara sare iar fetita mea manca tot. Am observat ca nu prea ii placeau telina si pastarnacul pt ca sunt prea parfumate. Puneam doar cate o feliuta dun acestea. In rest piureul era cam asa 1/2 cartof dulce si 1/2 restul -dovlecel, patrunjel radacina, pastarnac, telina. Eu ma jucam apoi cu cantitatile sau adaugam/ scoteam cate o leguma pt a varia gustul. Uneori adaugam si cateva boabe de orez integral fiert pana “exploda” bobul. De insistat, trebuie sa insisti. Candva le va accepta. Succes!

    • Tatiana/ 30.09.2015Reply

      Buna, sper ca e in regula daca iti impartasesc cum a functionat la mine fiindca nici bebele meu nu a agreeat legumele din prima, mai ales ca am inceput cu morcov la steamer. Am inceput sa ii aduag marar, patrunjel ,busuioc sau chiar usturoi(la steamer) in mancare si asa a acceptat mult mai usor, am citit ca si o picatura de ulei de masline e ok la 7 luni. De regula ii fac pireuri de cate 2-3 legume si adaug diferite arome. Mar, para ,avocado se pot adauga cu succes in majoritatea legumelor. Un site foarte folositor e asta, iti da idei de meniu si ce legume, fructe se pot combina, https://wholesomebabyfood.momtastic.com
      Sper sa iti fie de folos si tie! Succes!

  • ioana d./ 29.09.2015Reply

    Sunt foarte importante si de folos toate aceste informatii. Eu sunt o viitoare mamica, care va naste peste 3 luni si am citit cu foarte multa atentie tot ce tu ai notat. Imi pare rau ca nu am putut participa. As fi avut si eu de ridicat o intrebare care atinge un punct sensibil in societatea noastra in ce priveste nou nascutii, si anume VACCINAREA! Tu ce parerea ai? La intalnire s-a discutat despre? Care este pozitia domnilor doctori prezenti la intalnire?
    Multumesc frumos.

  • Corina/ 29.09.2015Reply

    Buna dimineata! Fetita mea are 4l si 2s. Pediatra ne-a recomandat inceperea diversificarii. Mi-a spus sa incep cu supa de legume radacinoase. Am impresia ca nu este cea mai buna alegere! Cu ce se incepe diversificarea la varsta asta? Multumesc!

  • Andra/ 29.09.2015Reply

    Buna Dana!!!Imi place foarte mult blog-ul tău si modul in care iti crești puiutul.Baietelul meu are 3 luni iar întrebarea mea este:cand pot începe sa-l pun sa stea in funduleț….cand este ok pt coloana?Eu il alăptez iar cam de vreo săptămana am o mica problema cu bebe….după ce suge 4 min la un sân începe si plange…iar apoi il mut si la celălat sân…si la fel face si la celălalt….am citit pe un site si am inteles ca ar fi vorba despre un puseu de creștere…Multumesc!

    • Ema/ 29.09.2015Reply

      ma scuzi ca intervin,asa am patit si eu cu bebelusa mea,tot pe atunci,3-4 luni. ea voia ca laptele sa curga cu debit si mult iar spre sfarsit nu mai avea rabdare sa suga. din pacate usor,usor nu a mai vrut sanul si am trecut pe lapte praf. imi pare extrem de rau ca s-a intamplat asta si nici acum nu stiu ce ar fi trebuit sa fac.

  • Mami/ 29.09.2015Reply

    Grozava postarea. Am savurat-o de-a dreptul. In probincie medicii nu sunt prea actuLizati cu informatiile…

  • horvat ioneta/ 29.09.2015Reply

    Buna ,am o fetita de 1 an si 2 luni ,inca nu vrea sa mearga singura tot de o manuta ,mananca foarte bine dar doar pasat,are ceva ca nu a plecat inca singura in picioare? Multumesc

  • Flavia/ 29.09.2015Reply

    Buna Dana. Am un baietel de 16 luni, care inca este alaptat, asta datorita unui grup care m-am invatat si ajutat sa aflu despre puseele de crestere al bebelusilor. Ar fi extrem de frumos ca in maternitate sa iti explice cineva despre aceste aspecte,despre pusee,despre greva suptului. Din pacate foarte multe mamici renunta la alaptat in primele 3 luni ,pe baza faptului ca “sani moi= O lapte” , pe cand atunci se formeaza “cerere-oferta” in san.

  • Cristina/ 29.09.2015Reply

    Buna. Imi permit sa-ti raspund eu. Fiecare copil are un anumit ritm al sau. Unii merg si de la 9 luni, altii abia la 18 luni. Va merge cand se simte pregatita atat fizic (musculatura bine si corect dezvoltata) dar si psihic ( dorinta de independenta etc). Dupa 18 luni ar trebui sa te ingrijorezi daca nu merge.

  • Raluca/ 29.09.2015Reply

    Câta carne trebuie sa manance copilul după 1an? Mulțumesc anticipat.

  • Simona/ 29.09.2015Reply

    Buna,

    Doresc sa aflu, te rog, cata proteina animala trebuie sa primeasca un copil de un an. Asadar, cate oua pe saptamana, de cate ori carne (pui, vita, peste, curcan) si in ce cantitati.

    Multumesc!

  • Alexandra U./ 29.09.2015Reply

    Buna, Dana. Foarte interesant articolul si ar fi tare bine daca s-ar organiza astfel de conferinte in mai multe orase.
    Fetita mea are 2luni si 1 sapt, alaptata exclusiv la san. Problema este ca face caca la intervale de 5-7 zile. Este normal? Am citit ca laptele matern se poate asimila aproape in totalitate.

  • Dana/ 29.09.2015Reply

    Hello. Piticul meu are 1 an si 6 luni. De aproape o luna a inceput sa refuze mancarea gatita si multe alte alimente preparate sau nepreparate.
    Are propriile sale preferinte, pe care isi doreste sa le consume, se pare, in fiecare zi. Ii place un anumit tip de iaurt, piersicile, cereale cu lapte si laptele. Mai mananca cateodata paine ,sticks-uri si cartofi prajiti. Carnea nu ii place si nici legumele.
    In ciuda refuzurilor sale repetate, incerc sa ii ofer in fiecare zi cate ceva nou de mancare, poate, poate ii va placea. Ajung sa arunc totul la gunoi, frustrata de esecul meu.
    Intrebarea mea este de ce apare aceasta schimbare? Inainte de a deveni atat de pretentios, Mark manca de toate.

  • Dana/ 30.09.2015Reply

    Baietelul meu are 1 an si 3 luni. Eu il alaptez dimineata, inainte sa plec la serviciu, cand ma intorc de la serviciu si apoi oricand vrea el. Stiu ca la varsta asta ar trebui sa aiba 3 mese principale si 2 gustari. Dar cum se pun “mesele” de lapte? Ca uneori nu mai apuc sa-i dau gustari ca el vrea laptic. Sunt putin confuza.

  • Roxana/ 30.09.2015Reply

    Lapte de capra vs lapte de vaca ( iaurt, branza, etc. ce mananca copilul de la 6 luni)
    Multumesc

  • Lavinia/ 30.09.2015Reply

    Bebele meu face 11 luni in cateva zile si nu se ridica in fund singur si nici nu merge. Daca il tin eu este foarte incantat. Merge taras si este foarte ok din celelalte puncte de vedere.sa na ingrijorez ptr acest lucru?
    Multumesc frumos!

  • Cris/ 01.10.2015Reply

    Buna, Dana! Este sanatos pt un copil.de 1 an jumatate sa folosesc lapte vaca/capra in compozitia unor preparate la cuptor sau fierte (ex: budinci, placinte, orez cu lapte)

    • Dana/ 01.10.2015Reply

      S-a atins si acest subiect si tinand cont ca nu e vorba de cantitati mari, nu ar fi probleme.

  • Armand/ 05.10.2015Reply

    Cu ce ar trebui sa-l hranim pe micut pentru a nu se depune calciu pe glanda pineala ?

  • Tes/ 10.10.2015Reply

    Foarte bine structurata postarea si bine punctate aspectele esentiale. Multumim

Leave a Comment