Custom Menu

Latest From Our Blog

Post sa beau un pahar de vin sau o bere, ocazional, cand sunt insarcinata?

Post sa beau un pahar de vin sau o bere, ocazional, cand sunt insarcinata?

Tocmai ne-am intors din Nehoiu impreuna cu caravana “9 cu 0”. Pentru ca revin constant aceleasi intrebari si nelamuriri in caravana, dar si aici pe blog: “Pot sa beau un pahar din cand in cand?”, “Medicul mi-a zis ca nu dauneaza…”, “Am rude care au baut si au nascut copii sanatosi…”, m-am gandit ca ar fi util sa vin cu cateva informatii care sa va ajute sa luati decizia cea mai sigura pentru voi si pentru copilul vostru, si anume: zero alcool pe durata celor 9 luni.

Studiile medicale au demonstrat ca nu exista nicio cantitate de alcool care ar putea fi considerata sigura in timpul sarcinii. La fel cum nu exista nicio perioada a sarcinii in care este sigur consumul de alcool sau cum niciun tip de alcool nu este de preferat in detrimentul sau favoarea altuia. Explicatia este simpla: cand o femeie insarcinata bea alcool, acelasi lucru il face si copilul ei. Doar ca fatul nu are capacitatea de a metaboliza alcoolul, acest fapt avand consecinte grave dupa nastere. Tulburarile din spectrul alcoolismului fetal (FASD) au o incidenta mai mare decat Sindromul Down, paralizia cerebrala, Sindromul Mortii Subite la Sugari, fibroza chistica si Spina Bifida impreuna.

Din pacate insa nu toti medicii avertizeaza pacientele insarcinate asupra pericolelor la care se expun consumand alcool iar mitul conform caruia un pahar-doua cu vin nu sunt nicio problema este foarte des intalnit. Doar ca exista mai multi factori ce o afecteaza pe mama, de exemplu materialul ei genetic, starea generala de sanatate sau obiceiurile nutritionale, acestia influentand capacitatea ei de a metaboliza alcoolul. De aceea nicio cantitate de alcool in sarcina nu poate fi considerata sigura.

Este foarte posibil sa aveti in anturaj femei care au baut alcool in sarcina si au nascut copii perfect sanatosi. Insa trebuie stiut ca majoritatea problemelor nu apar in primii ani de viata, ci abia in adolescenta, cand se vor constata dificultati de invatare sau de comportament. Atata timp cat s-a demonstrat ca alcoolul in sarcina este toxic, de ce sa ne expunem inutil?

O explicatie des intalnita este ca daca beau un pahar de vin, mamele se relaxeaza, sau ca se bucura de o ocazie festiva. Doar ca trebuie sa separam foarte clar beneficiile alcoolului pentru mama de efectele negative pe care le are asupra fatului. Organismul uman functioneaza la fel, indiferent ca este noaptea de Revelion, iar daca mama este stresata cu siguranta poate gasi multe alte metode de a se relaxa.

Indicatia de a nu consuma alcool deloc in sarcina nu este menita sa judece deciziile unei mame de a savura un pahar de vin, ci ca sa elimine orice posibilitate ca bebelusul ei sa aiba si cea mai mica intarziere in dezvoltarea fizica sau mentala.

Institutul de Medicina din SUA sustine ca “Dintre toate substantele de consum abuziv (inclusiv heroina, cocaina si marijuana), alcoolul produce cele mai grave efecte neuro-comportamentale asupra fetusului”. Iar observatia conform careia ar fi nevoie de o cantitate foarte mare de alcool (aproape de alcoolism) pentru a face rau copilului este complet eronata, existand deja studii care demonstreaza ca pot aparea transformari la nivelul fatului si dupa un singur pahar de vin.

Continuarea articolului o puteti citi pe platforma desprealcool.ro, aici. Pe platforma puteti citi informatii suplimentare legate de acest subiect.

[youtube pvFqjU43Odo]

Surse de informare suplimentare: nofas.org, cdc.govnhs.uk.

2Comments
  • Sorina/ 20.12.2015Reply

    De să te riști? Chiar și riscul minim trebuie eliminat! Așa că DA, 9 luni cu zero alcool! Susțin din convingere ☺! Bizzz

  • Raluca/ 22.12.2015Reply

    Oare se aplica acelasi principiu si in timpul alaptatului? Am auzit si citit diferite pareri

Leave a Comment