Custom Menu

Latest From Our Blog

Cum sa-ti construiesti un Blog de Fashion

Cum sa-ti construiesti un Blog de Fashion

Ocupație: Blogger

Stii care sunt trendurile sezonului și ce a purtat fiecare vedetă pe covorul roșu. Ai stil și îți place când prietenii te alintă spunându-ți că ești Fashionista grupului. Vrei să ai un cuvânt de spus în Fashion, dar nu știi de unde să începi. Cel mai simplu: construiește-ți un blog de fashion. Mai jos poti sa citesti unul dintre articolele mele aparute in The One, realizate pe baza sfaturilor primite de la cativa dintre lectorii mei de la Artcademy.

Cu aceata ocazie as vrea sa-mi raspundeti la o intrebare, caci sunt curioasa: care este blogul vostru de fashion preferat si de ce? Astept comentariile cu interes…

Când mi-am lansat blogul meu de fashion, știam exact ce îmi doresc. Eram mare consumatoare de astfel de bloguri de afară, eram impresionată de performanțele unor bloggerite care ocupă constant locurile din primul rând de la cele mai mari fashion show-uri din lume, cot la cot cu Anna Wintour, și îmi doream să fiu în primul val de bloggeri de fashion de la noi.

Blogosfera este deja înghesuita de atâtea bloguri străine de fashion, dar mai are suficient loc să le găzduiască pe cele românești pe această temă. Zic să te apuci acum de treabă, până nu îți va fi și mai greu să scoți capul din mulțime. Iar în timp, blogul tău se poate transforma dintr-o joacă pentru cei 10 prieteni și 3 membri ai familiei care ți-l vizitează constant, într-un job. Un trafic mare înseamnă în primul rând publicitate. Treptat vor veni invitațiile la diverse evenimente de fashion din capitală, iar mai târziu, cine știe, o posibilă ușă deschisă pentru a lucra în acest fabulos domeniu.

 

Pas cu pas

 

1.    Mai întâi alege-ți un domeniu și un titlu al blogului. Vezi să fie catchy, ușor de reținut și să aibă legătură cu subiectul pe care vrei să-l tratezi pe blogul tău. Nume bune de bloguri de fashion: “www.fashiontoast.com”, “www.stylebubble.com”, “www.theglamourai.com”

2.    Cea mai ușoară variantă ar fi să îți deschizi un cont pe una dintre platformele care oferă o găzduire gratuită a siteului tău, ca WordPress.com, Blogger.com, LiveJournal.com. O să-ți poți personaliza cum vrei interfața blogului – între anumite limite, ce țin de platforma sau tema aleasă, putând modifica schemele de culori, categoriile, aranjarea în pagină, etc. Nu trebuie să fii un geniu informatician, oricine învață foarte ușor să întrețină un blog.

3.    Adaugă o scurtă prezentare, ca oamenii să știe mai multe despre tine: evită forma de CV super plictisitoare și caută să te prezinți cât mai scurt și original, povestind mai bine despre pasiunea pentru broșele vintage ale bunicii, decât despre liceul absolvit.

4.    Gândește-te de la început care e plaja subiectelor pe care se va întinde blogul tău. Vrei să fie un blog de streetstyle? Sigur, cu toții îl iubim pe TheSartorialist, dar trebuie să știi de la început că streetstyle în România nu e tocmai o treabă ușoară…credeti-mă, am făcut-o deja, știu despre ce vorbesc. Sau alege un blog de fashion news, în care îi ții la curent pe cititorii tăi cu cele mai noi must-have-uri și ultimele bârfe din industrie. Topurile cu cele mai bine și cele mai prost îmbrăcate vedete pe covorul roșu pot strânge un trafic frumușel. Sau poate alegi varianta de blog de stil personal și postezi outfit-uri care te reprezintă. Dacă ești timidă, mai ales la început, sau dacă nu ai pe cine să chinui să-ți facă poze, poți să compui outfiturile doar alegând hainele și accesoriile de pe alte site-uri și construind o combinație interesantă. Sau cum fac majoritatea bloggeritelor, fii vedetă și arată-le vizitatorilor cum se poartă o ținută! Dacă ți-e teamă că outfitul ales nu e cel mai inspirat, mai bine testează-l întâi la o petrecere cu prietenii și dacă primești suficiente laude, a doua zi poți să-l postezi cu încredere. Și un alt secret: alege haine accesibile ca preț, ca toată lumea să se poată identifica cu tine.

5. Fă poze bune!!! Nici nu-ți dai seama cât de mult contează o poză bună. Pentru un astfel de blog, o poză face cât o mie de cuvinte. Cel mai bine analizează alte bloguri de afară și vezi exact care sunt incadraturile cele mai des întâlnite. Ia-ți un/o prieten/ă și distrați-vă testând cât mai multe variante de poziții. Cu timpul lucrurile astea vor merge foarte repede.

6. Scrie concis, direct, cu umor și sincer. Evită descrierile lungi, care amintesc de compunerile de la școală. Încearcă să vorbești cu vizitatorii tăi ca și cum ai vorbi cu prietenii tăi. Ei vor simți că nu-I tratezi cu superioritate și te vor aprecia pentru asta.

7. Promovează-ți blogul pe Facebook și alte canale de socializare. Lasă comentarii pe alte bloguri de fashion pe care le urmărești cu trimitere către al tău. Fiecare vizitator nou contează. Și bazează-te pe rude și prietenii apropiați la început, să dea de veste tuturor că “ce tare e blogul ăsta!!!”. În plus tag-urile la fiecare post aduc vizitatori noi.

8. Postează des, nu-ți abandona vizitatorii. Des în primele luni de viață ale blogului înseamnă minim de 3 ori pe săptămână. Cu timpul o să-ți vină în mod firesc să postezi zilnic, căci subiectele sunt inepuizabile. Eu am devenit dependentă de blogul meu, recunosc. Nu poate trece o zi fără să nu mă gândesc la el. Dacă traficul crește și primele propuneri de publicitate apar, fii selectiv. Nu-ți umple blogul de reclame și advertoriale, ai putea să îndepărtezi ceva vizitatori.

9. Rămâi informată! Vizitează constant alte bloguri și site-uri de profil. Nu copia pe nimeni, dar lasă-te inspirată. Atenție, orice poză folosești care nu îți aparține, neapărat să faci trimitere către sursă.

10. Bucură-te! Bloggingul se face cu pasiune. Postează doar ceea ce ți-ai dori să găsești tu pe alte bloguri și nu există, doar ceea ce ție îți place și simți că te reprezintă.

 

Pentru a mă asigura că aveți parte de cele mai bune sfaturi la început de drum, le-am cerut părerea și profesorilor mei de la Artcademy, prima școală de fashion marketing din România. Ca specialiști în industria modei de mulți ani, au venit cu păreri pertinente și diferite asupra fenomenului de blogging. Lutz Keller, specialist n marketing, research & development și design, editorialist al publicațiilor Suisse Textile Revue, Journal du Textile Paris și Fashion Daily Paris – susține că momentan blogurile de fashion sunt mult prea personale și astfel nu reprezintă o sursă relevantă de informare, neajungând să facă o analiză autentică a trendurilor. Soluția ar fi să “nu scrii pentru tine, ci pentru cititorii tăi. Cu cât e mai personal și egocentric, cu atât e mai plictisitor. Doar personalitatea dublată de abilități jurnalistice aduce informații și puncte de vedere utile.” Viitorul nu sună rău pentru bloggerii talentați. “Cred ca bloggingul și jurnalismul de fashion se vor contopi. Editorii vor căuta să prindă cei mai valoroși bloggeri, iar cei independenți se vor extinde la nivel de revistă on-line pentru a valorifica financiar eforturile depuse.

 

Bruno Benedic – cu o experiență de peste 20 de ani în industria modei este în prezent Style Coordinator pentru Shoe & Accessories trend book al PromoStyl, Consultant în cadrul French Couture Federation și French Fur Federation, iar în perioada 1987 și 1996 a fost responsabil de coordonarea liniilor de accesorii pentru Balmain, Givenchy, Chanel, Balenciaga, Nina Ricci și Frances Patiky Stein. Pe lângă activitatea academică din cadrul Mod’Spe Paris, Bruno predă și în cadrul renumitei universități La Sorbonne – te sfătuiește că înainte de-ați deschide blogul să îți stabilești foarte clar un target al vizitatorilor: cine sunt oamenii tăi? “Vrei să le vorbești unor oameni foarte implicați în domeniu sau unora care își doresc doar o privire de ansamblu?”. În felul acesta poți să te diferențiezi de restul și să scoți capul printre milioanele de bloguri de fashion deja existente. Și mare grijă să nu lași ștacheta jos cu timpul, căci majoritatea încep cu câteva subiecte foarte interesante, pentru că simt că au ceva relevant de spus, dar își pierd pe parcurs interesul și devin plictisitori. Iar succesul bloggerilor de fashion de afară, care ocupă acum primul rând la toate prezentările de modă și care ajung să fie pe coperțile celor mai prestigioase reviste de modă, este explicat în două cuvinte de Bruno: “Free speech”. Doar prin discursul liber bloggerii au ajuns să aibă forță, printr-o informație deloc manipulată. “Nu este implicată nicio formă comercială în spate, sau foarte puțin. Un blogger își poate permite să spună când nu îi place ceva, pe când o revistă nu, căci în cazul ei vorbim de publicitate.” De unde e important să trageți concluzia că indiferent de succesul pe care îl veți dobândi în timp și de publicitatea care va veni inevitabil să vă susțină financiar, să vă păstrați un discurs liber și onest.

 

În încheiere Diana Lebel – lector Mod’Spé Paris, buyer timp de aproape 25 de ani în cadrul C&A – subliniază nevoia de a depăși un nivel superficial de tratare a subiectelor: “Ca să ai scucces trebuie să te concentrezi pe calitatea postărilor tare. Iar cele valoroase au găsit o cale potrivită de a comunica.” Deși recunoaște faptul că blogul este în esență o sursă de schimb și că, pentru cei care își caută stilul personal, cele de fashion chiar le pot fi de mare ajutor vizitatorilor, nu ezită să spună că totuși “blogurile sunt un element foarte straniu pentru mine acum. În vremurile antice dacă vorbeai de unul singur pe stradă erai considerat nebun și plăteai pentru asta. Acum îți deschizi un blog știind că vei vorbi tuturor și de fapt nimănui concret.” Blogurile au apărut “dintr-un profund sentiment de singurătate, o boală a societății de azi”. Ele răspund nevoii noastre de a comunica și de a face parte dintr-o comunitate. Pe viitor nu putem ști dacă nu vor exista mijloace mult mai elaborate de a socializa, blogosfera fiind dată uitării. Dar până atunci, să nu uităm că ele sunt în continuă evoluție și pot crește de la un simplu hobby, la nivelul de meserie bine plătită. Așa că spor la treabă!

 

127Comments

Leave a Comment