Femei care ma inspira
Mi-am dorit acest proiect inca de la inceputul anului trecut. Inspirata de noua gama Hyaluronic Gold de la elmiplant, mi-am propus sa gasesc femeile gold din viata mea, pe care le admir sincer pentru performantele profesionale atinse, dar si pentru spiritul liber, pentru curajul cu care isi traiesc viata si isi implinesc pasiunile. Sunt femei care ma inspira, femei ale caror realizari ma ating, ma emotioneaza.
Prima mea invitata din aceasta mini-serie este actrita Mihaela Trofimov. Se intampla ca in aceasta perioada sa repetam impreuna pentru un spectacol nou. Se intampla uneori sa raman muta de uimire si admiratie, caci ce aduce Mihaela cu ea in aceste repetitii e un Univers, cu totul nou, intrigant, luminos, puternic, fascinant. Scriu si sterg, caci simt ca nu imi gasesc cuvintele potrivite care sa descrie bucuria mea legata de aceasta intalnire in profesia aleasa. Intotdeauna imi e greu sa scriu despre oamenii pe care ii admir, cuvintele ramanand cumva mici, in urma gandului. Asa ca mai bine va las sa cititi interviul, pentru a o cunoaste mai bine pe omul-universul Mihaela Trofimov.
1. Sa o luam cu inceputul. Iti amintesti care a fost primul spectacol de teatru pe care l-ai vazut in viata ta?
Am crescut intr-un oras fara teatru profesionist, parintii mei cumparau bilete la show urile de revista care veneau in turneu in Tulcea copilariei si a adolescentei mele, asa incat primul spectacol pe care l-am vazut cred ca a fost si cel in care am jucat, dupa ce m-am inscris in trupa de teatru de amatori a orasului, trupa “Altar”. A fost o perioada frumoasa,iar eu eram-ca si acum – fascinata de tot ceea ce tine de scena.
2. Ce te-a facut sa alegi actoria?
Nu tin minte sa fi fost un moment anume in care sa-mi fi spus “ eu vreau sa fiu actrita”, stiu doar ca-mi placea sa fiu pe scena la fiecare serbare, de la gradinita pana la liceu. Nu stiu cum, dar totul a curs firesc pentru mine in directia asta.
3. Care au fost momentele in care ai simtit ca esti pe drumul ce bun, ca ai luat deciziile corecte?
Eu ma simt una din norocosii care au transformat pasiunea in profesie. Anii n-au tocit din entuziasm, m-am lasat modelata de intalnirile cu oameni, texte, idei si fara sa-mi propun, periodic m-am reindragostit de teatru. Am fugit cat am putut de autosuficienta si de blazare, de multe ori teatrul mi-a fost medicament, am cazut, am gresit, m-am dat cu capul de pereti, dar tot in si prin teatru am gasit puterea sa merg mai departe. Asa ca, bun, rau, mediocru, asta e drumul meu, altul nu am si nici nu-mi doresc. Daca teatrul isi va pierde sensul sau n-o sa mai aiba nimeni nevoie de el, o sa ma reinventez cumva luand-o pe alt drum, dar pana atunci ma simt realmente fericita cu asta.
4. Crezi ca femeilor le e mai greu sau mai usor decat barbatilor in aceasta profesie?
Nu mi-am pus niciodata problema in termenii astia. Cred ca a fi actor e in egala masura greu si izbavitor si istovitor si nespus de frumos atat pentru femeie cat si pentru barbat, gustul unei seri bune sau al unui esec se simte la fel si pentru unul si pentru celalalt, ma gandesc. Nu mi-e clar unde bati exact cu intrebarea asta,?, nu stiu daca te-ai gandit la preconceptii, la atuuri sau la lupta asta ridicola, dar la moda, care pe care, care e mai egal decat celalalt. Candva femeile nu aveau voie sa joace teatru, azi cer un numar egal de pesonaje feminine si masculine intr-o piesa. Doua extreme la fel de periculoase. Arta nu e contabilitate. Cred ca valoarea gaseste o cale sa se afirme indiferent de ce gen ar fi si indiferent cate greutati i-ar sta in cale.
5. Ai simtit vreodata pana acum presiunea varstei strict in legatura cu profesia aleasa? Peste ocean foarte multe actrite intra in aceasta lupta nedreapta cu trecerea anilor si apeleaza la tot felul de interventii. Tu cum vezi la modul cinstit lucrurile.
Eeh… presiunea de care vorbesti n-am simtit-o neaparat strict legata de profesie ci mai degraba de mine ca om. Mai in gluma, mai in serios, teatrul are nevoie de actrite de toate varstele si toate formele, nu-mi simt amenintat locul de munca.? Problema e sa reusesti sa faci pace cu tine, cea de alta varsta si de alta forma decat versiunea ta de acum, nu stiu, 10 ani. Eu, recunosc, mai am ceva lupte de dus. Criza de 30 e de fapt la 40, cel putin asa a fost la mine. Inteleg foarte bine nevoia femeilor de a interveni ici colo, e greu sa vezi cum sapa timpul in tine. Iar intr-o lume in care frumusetea e o conditie a succesului, e tare greu sa rezisti tentatiei de-a te tot juca de-a tineretea fara batranete. Numai ca tineretea nu e niciodata fara batranete decat in basme. Sau daca te numesti Marlyn Monroe. Sper sa imbatranesc frumos si sa-mi asum si sa invat sa iubesc toate albiile sapate de viata pe pielea mea.
6. Cand te-ai suit prima oara pe o scena de teatru ca actrita, unde si in ce rol?
Era un spectacol dupa un text frantuzesc, “Profesorul indragostit” se chema, o bulevardiera, se intampla prin 1994 cred, in anii mei de ucenicie intr-ale teatrului, pe scena Teatrului “ Maria Filotti” din Braila.
7. Ce simti ca s-a schimbat de atunci si pana acum? La tine si in teatru, in general.
Pe-atunci era cam multa incrancenare in mine, masuram totul in succes sau insucces, iar insuccesul echivala cu sfarsitul lumii. Usor, usor au venit si relaxarea si detasarea atat de necesare uneori; e asa de important sa stii sa faci un pas in lateral, sa iesi din valtoare si sa ai o imagine de ansamblu. Se schimba brusc perspectiva si asta te ajuta sa… sa n-o iei razna, sa nu te iei prea in serios.. Pe-atunci jucam numai pe scena Teatrului “ Maria Filotii” din Braila, astazi joc constant in trei teatre. In rest, in teatru, in general, nu cred ca s-a schimbat mare lucru, poate ca e un pic cam mare goana dupa rezultat in dauna procesului, vrem multe premiere fara sa conteze prea tare ce vrem cu ele, cui ne adresam sau daca schimbam ceva cu adevarat in noi insine si-n cei din jur.
8. Ai emotii inainte de spectacole? Dar inainte de premiere? Dar cand oameni dragi si valorosi tie sunt spectatori in sala?
Intotdeauna am emotii, fara exceptie, indiferent ca joc intr-un spectacol pentru copii intr-o dimineata oarecare sau in fata unui public pretentios la un mare festival de teatru, indiferent daca e premiera sau al saptelea spectacol; uneori emotiile sunt calme, asezate, alteori tropaie prin corpul meu, nebune si ma simt in pragul infarctului si nu de putine ori mi-am pus intrebarea de ce nu fug pur si simplu de-acolo… si totusi n-as da pe nimic clipele acelea, momentul in care mai respiri o data adanc si apoi pasesti pe scena.
9. In ce spectacole te putem vedea acum? Si in ce roluri ti-ai dori sa te vedem in viitor?
Joc la Teatrul Excelsior , la Teatrul Unteatru , in Bucuresti, joc la Teatrul “ Maria Filotii” Braila si uneori, la Teatrul Tony Bulandra” din Targoviste. Anumite spectacole se joaca de 7, 8 ani si inca fac sali pline. O sa pun mai jos lista tuturor spectacolelor mele, poate voi starni curiozitatea cuiva si ne vom intalni intr-o sala de teatru cand se va fi terminat nebunia asta planetara. Nu-mi doresc un rol anume, imi doresc roluri care sa ma scoata din zona mea de confort, sa ma starneasca, sa ma surprinda si sa ma provoace sa ma surprind eu pe mine insami.
Joc in “ Un tramvai numit dorinta”, “ La tiganci”, “ O noapte furtunoasa”, “ Pescarusul”, “Lost in Yonkers” la Teatrul Unteatru, in “Napasta”, “Printesa Turandot” la Teatrul Excelsior”, in “Before breakfast”, “ Printul nefericit”, Jacques si stapanul sau”, “ True west”, “ Rapsodie in doi” la Teatrul Maria Filotti” din Braila, in “ Trei surori” la Teatrul “Tony Bulandra” din Targoviste.
“Molly Sweeney” , regia Sanziana Stoican, Teatrul Unteatru, rolul pentru care am fost nominalizata de Uniter “ cea mai buna actrita a anului 2017”
“
Napasta”, Teatrul Excelsior, 2019, regia Andrei si Andreea Grosu, un Caragiale… altfel.
“Yonkers”, Teatrul Unteatru, aici joc cea mai interesanta baba din cariera mea?, regia Andreea Vulpe
“Woyzeck”, la Teatrul Maria Filotti, Braila, 2004, poate cel mai complex spectacol in care am jucat, un fel de poem in regia lui Radu Apostol
“Omul perna” a lui Radu Afrim, Teatrul “ Maria Filotti”, Braila, 2008, un spectacol care a facut istorie
“Before breakfast”, Teatrul “Maria Filotti”, Braila, regia Andrei si Andreea Grosu, un spectacol foarte special, dar care ma stoarce ca pe o lamaie?
“Un tramvai numit dorinta”, semnat de Andrei si Andreea Grosu, spectacolul cu care a inceput mariajul meu cu Bucurestiul, un spectacol pe care il joc de 8 ani
“Infirmul din Inishman”, Braila, inaintea spectacolului, alaturi de fosti si actuali colegi, regia Istvan Szabo, 2005
“Steaua fara nume”, Braila, 1998, regia Alexa Visarion, unul din spectacolele – scoala pentru mine, alaturi de cele ale Catalinei Buzoianu
Sper ca interviurile din aceasta mini-serie sa va inspire, sa va ajute sa gasiti raspunsuri, sa va contrazica propriile pareri, macar cat sa verificati daca mai credeti cu adevarat in ele sau nu. Si apoi sper sa va determine sa cautati femeile gold din viata voastra. Eu chiar am de gand sa le fac cadou cate o gama completa Hyaluronic Gold de la elmiplant, ca mai apoi sa le explic intreg contextul si cat de mult le admir.
Gama are o formula inovatoare imbogatita cu BOOSTER HYALURONIC : 30 de milioane de capsule de hialuronic, acid hialuronic de umplere, acid hialuronic cu greutate moleculara mica, stimulator de acid hialuronic si colagen. Toate sunt incluse in formula pentru umplerea ridurilor, redefinirea conturului fetei si revigorarea tenului. PROTEINE AURII: Polipeptidele din orez si mazare cresc sinteza de acid hialuronic pentru efect de umplere a ridurilor, reduc petele pigmentare si decolorarile pentru un ten luminos si reintinerit.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul elmiplant. Multumesc ca sustineti brandurile care sustin acest blog si activitatea mea in mediul online.
Aida/ 04.02.2021
Superb interviul! Felicitari, draga mea!
Dana/ 04.02.2021
Mihaela e minunata. M-am regasit in gandurile ei.
Roxana/ 04.02.2021
Ce frumos!
Felicitări pentru interviu și felicitări invitatei tale pentru sinceritate! A “înșirat” câteva realități de folos. Succes pe mai departe, amândurora!
Adriana/ 06.02.2021
Frumos!
Elena B/ 06.02.2021
Felicitări invitatei tale pentru sinceritate!
Te admir pentru tot ce realizezi!
Ai demonstat tuturor ca, oricât de ocupată ai fi, dacă vrei poti!
Mult succes in continuare pentru toate proiectele tale!