Custom Menu

Latest From Our Blog

India 16: Varanasi – ritualul de seara

India 16: Varanasi – ritualul de seara

Varanasi este unul dintre cele mai spectaculoase orase ale Indiei si in mod cert unul dintre orasele mele preferate dintre cele vizitate. Aici sunt poze de la ritualul de seara. Am ajuns la ghat pe la ora 8-9 seara, m-am asezat pe trepte printre ei si am privit in liniste cum se desfasoara acest ritualul de la malul raului Gange. Pozele sunt in ordine cronologica. Unele sunt miscate pentru ca nu am vrut sa deranjez pe nimeni cu blitzul meu.

Pe scurt, se aduna cu totii la ghat-uri (treptele de langa Gange) si incep prin a se ruga. Muzica se aude in tot acest timp din templul care e fix in spatele nostru. Pregatesc ofrandele – flori in principiu asezate pe tavite asa cum sunt cele din poze. Preotul le sfinteste, apoi aprinde acel foc, un ajutor de preot vine cu o ofranda printre credinciosi, care doneaza bani si se roaga printr-un gest specific, aducand fumul de la lumanari cu ambele maini inspre ei, iar la final toate ofrandele sunt puse pe apa. Dupa aceasta ceremonie hindusii se indreapta spre temple. In ultima poza vedeti multimea din fata templului pe la ora 10-11 seara.

Cat stateam acolo pe trepte mi-am adus aminte de Noaptea Invierii la noi. Doar ca ei se aduna astfel in FIECARE seara. Si in FIECARE dimineata, dar asta o sa vedeti in urmatorul post legat de India. Nu de alta, dar m-am trezit la 4 dimineata ca sa particip la ritualul de la rasarit, asa ca merita! Mi se pare impresionant ca acesti oameni se aduna zilnic sa faca astfel de ritualuri impreuna. Spune multe despre ei, despre cat de uniti sunt.

4Comments
 • Parmalat/ 07.11.2011Reply

  E clar, ai avut multe carduri de memorie 😛

  • Dana/ 07.11.2011Reply

   patru carduri, in total 14 GB.

 • Aliceee Traveler/ 07.11.2011Reply

  Am vazut si eu pe youtube ritualul de seara. Ce frumos se aude rugaciunea rugaciunea din templu. Cred ca te incearca multe sentimente cand esti acolo!

 • Elena/ 09.11.2011Reply

  Tot urmaresc pozele tale din India de ceva timp ( asa ti-am descoperit blog-ul) si trebuie sa recunosc ca nu ma cred in stare sa am atat de mult curaj …. te admir foarte mult. Recunosc ca pozele sunt superbe!!!

Leave a Comment