Custom Menu

Latest From Our Blog

Prima padure inteligenta din Romania

Prima padure inteligenta din Romania

România este printre puținele țări din Europa care se mai poate mândri cu pădurile sale virgine. Din păcate, acestea sunt în pericol de a dispărea. Zilnic, zeci de defrisari ilegale au loc pe intreg teritoriul Romaniei, iar in fiecare an, padurile Romaniei sunt stirbite de zeci de milioane de metri cubi de lemn. E revoltator, e absurd, e profund trist. In acest context, Vodafone lanseaza in premiera nationala o solutie digitala care ajuta la protejarea padurilor, punand la treaba “Gardienii Digitali”. Mi se pare genial si felicit din suflet echipa Vodafone Romania pentru acest demers, cu siguranta unul extrem de dificil de pus in aplicare. Eu sunt un om care a luptat pentru salvarea chiar si a unui singur copac, asa ca atunci cand aud de solutii luate pentru a proteja padurile din tara noastra de defrisarile ilegale, ma inclin.  Dar hai sa va explic concret ce au facut si ce sunt de fapt acesti “Gardieni”.

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca soluția de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone, printr-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Datele astfel captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială. Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național. Soluția le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol. Nu e genial? Pentru ca nu vom avea niciodată suficienți pădurari să ne protejăm complet pădurile, însă putem avea suficienți gardieni digitali care să detecteze și să anunțe imediat ce apare un pericol real de defrișare ilegală.

Dispozitivele sunt instalate în partea de sus a arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1Km și poate preveni defrișarea a peste 3 Km2 de pădure.

Astfel, prin proiectul Vodafone Romania, prima padure inteligenta, conectată la rețeaua Supernet, este situată în județul Covasna! Ea a fost dotată cu sistemul de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere despre care va scriam mai sus, pentru combaterea defrișărilor ilegale.

Desigur, soluția pe care o propune Vodafone Romania vine in completarea măsurilor luate de autorități, pentru că intervine în etapa inițială, de detecție și alarmare din interiorul pădurii, înainte ca defrișarea să aibă loc.

E minunat cum tehnologia vine in sprijinul planetei si cum aceasta initiativa raspunde unei nevoi urgente de a preveni exploatările forestiere ilegale și de a putea interveni în timp util pentru a proteja ultimele areale seculare.

Pe de alta parte, sa avem grija de viitorul planetei este o responsabilitate care revine atat autorităților, organizațiilor de mediu, companiilor – iata acum un exemplu prin initiativa Vodafone, cat si noua, cetatenilor. Cred ca fiecare dintre noi trebuie sa avem un comportament responsabil.
Nu stiu daca exista comoara mai mare a Romaniei decat cea a padurilor virgine. Sa o pretuim asa cum merita.

Padurea are vocea ei – a arborilor in bataia vantului, a pasarilor, a crengilor uscate care trosnesc sub pasii drumetilor… Va invit si pe voi sa scrieti aici, la comentarii, o poveste referitoare la paduri. Poate fi o poveste legata de padurea copilariei voastre sau, dimpotriva, o poveste legata de cea mai recenta plimbare prin padure. Iar o selectie dintre aceste povesti va intra in audiobook-ul „Vocea Padurii”, realizat de Vodafone. Pentru ca povestea sa poata fi selectata pentru acest audiobook, va rog sa tineti cont de urmatoarele recomandari de redactare: sa nu fie sub forma de dialog, sa aiba o lungime de maxim 10 minute in format audio si sa surprinda prin originalitate.

Haideti sa ii scriem impreuna o poveste cu final fericit padurii din Romania.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Vodafone. Multumesc ca sustineti brandurile care sustin acest blog.

3Comments
 • Beatrice/ 04.05.2021Reply

  Povestea copilăriei mele cuprinde o amintire dragă, poate e povestea multora dintre noi și a bunicilor noștri. Când eram copil, mergeam cu bunicii mei în natură. În orice anotimp, îi însoțeam.

  Îmi amintesc în mod deosebit cum îl priveam pe bunicul meu. Privea pădurea ca pe un loc sacru, vedeam mereu un fel de recunoștință pe care el o avea pentru natură, de parcă ar fi știut că natura ne dă și natura ne ia, așa că ce puteam face era să o privim ca pe un loc în care am fost invitați. Când mergi în vizită, nu arunci gunoaie în casa omului și nici nu dărâmi stâlpii de susținere ai casei. Ci o respecți.

  Prima poveste pe care bunicul și-o amintește adesea când mă vede, este aceea a unui sfârșit de toamnă, când m-au luat cu ei la grădină. În pădure, pentru că era rece, bunicul mi-a dat haina lui, care să mă protejeze. Pentru mine, amintirea este mai mult decât un gest simplu de grijă pentru un copil. De aceea, de fiecare dată când merg în pădure, îmi amintesc că sunt în siguranță. E sentimentul pur că cineva are grijă de tine.

  Iar pentru bunicul amintirea asta spune povestea unui copil care a fost îngrijit și care, deși a întâmpinat greutăți, a fost în siguranță.

  Poate pădurea e copilul nostru, dacă îl îngrijim , va fi în siguranță. Poate pădurea e ca bunicii noștri, grija lor pentru noi, copiii, este neprețuită, tânjim o viață întreagă să simțim asta. Poate pădurea e o casă, casa noastră. Să avem grijă de ea!

  • Dana/ 05.05.2021Reply

   Multumesc frumos pentru povestea impartasita cu noi.

 • Malina/ 07.05.2021Reply

  Frumoasele noastre paduri iau calea strainatatii. Fac altii mobila din falnicii nostri copaci si noi ne uitam, de cele mai multe ori inerti, indiferenti, pasivi. Oare atat de rau am ajuns noi romanii incat ne vindem avutia mostenita de sute si sute de ani de la stramosi pe un pumn de bani? S-ar intoarce Decebal in mormant daca ar vedea ce facem noi astazi.

  Codrul nu mai e frate cu romanul! Acum codrul care demult ne apara, e doar un mijloc de castig pentru unii care-l vand pe o sticla de alcool. Ne vindem nu doar codrul ci si animalele din el pentru placerea si binele altora.

  Atat de trista poveste au padurile noastre dragi si totul se face sub ochii nostri.

  Felicitari Dana pentru initiativa. Sper ca doamnele si domnisoarele si de ce nu si domnii care te urmaresc vor fi sensibilizati si vor schimba ceva cumva. De noi toti depinde viitorul. De noi depinde cum ne crestem copiii, de noi depinde dragostea generatiilor viitoare pentru paduri si nu numai.

Leave a Comment