Custom Menu

Latest From Our Blog

Quote of the week

Mama, ca-ca!

— Quote of the week

Copilul meu are un vocabular foarte bogat pentru varsta lui. Doar ca este un vocabular format din multe omonime. OMONIMELE sunt cuvinte cu formă identică şi acelaşi corp  fonetic, dar cu înţeles total diferit. Sa luam de exemplu cuvantul “caca”. In functie de contextul in care este folosit, “caca” poate insemna: caca, pipi, cascaval sau porumbel. Nu ma intrebati de unde si pana unde saracul porumbel e un “caca” in ochii lui.  Cum vede unul zburand in parc, cum incepe sa strige fericit dupa el “Ca-ca, ca-ca!”.

Sa continuam cu “Pa”. Poate insemna: Pa (la revedere), paine, pai sau palarie.

“Te”: telefon, televizor

“Ca”: scaun, casca, caine, carte, cana, uneori oala sau ibric.

Am notat, sa nu uit, si alte cuvinte pe care le considera importante si necesare in viata lui: “tataiu” (tramvai), “deodo” (deodorant), “cecei” (cercei), “ade” (arde).

Desigur, “mama”, “tata” si “bebe” sunt favoritele. Iar pentru “mama” au inceput sa apara mai nou si derivatele: “Mam” sau “Mamam”. Poate de fapt incearca sa ma strige si in alte limbi: “Mum” sau “Maman”. Daca maine incepe cu “Mutter”, e clar!

P.S.: Da, copilul meu e un geniu! La fel de “geniu” ca ceilalti de varsta lui.

 

20Comments
  • Alexandra P./ 12.09.2015Reply

    Dragutul de el 🙂 sa fie sanatos si voios!!!

  • Teodora/ 12.09.2015Reply

    How cute is that! Imi aduc aminte cand era nepoata mea micuta si pocea cuvantul fluturas. Se uita lumea cam ciudat cand eram prin parc si se punea pe tipat varianta ei de fluturas. Am primit cel cateva mustrari din priviri pentru faptul ca se presupunea ca vorbesc trivial de fata cu copilul :)))
    https://toodear.ro

  • bujenita emilia claudia/ 12.09.2015Reply

    ioan ii spune educatoarei vacatoaie

    • Dana/ 12.09.2015Reply

      Super amuzant :)))

  • Lala/ 12.09.2015Reply

    Ma bucur sa aud ca nu doar a mea spune “caca” la porumbel. E cu o luna mai mica decat Vladut. Chiar ieri ma miram de asocierea asta a sarmanului porumbel :))

    • Dana/ 12.09.2015Reply

      Asta e si mai ciudat! Pare ca au o logica a varstei lor, pe care noi nu o intelegem. 🙂

      • alexandra_sib/ 12.09.2015Reply

        poate vine de la cra- cra…poate a auzit la un moment dat cum face cioara si acum generalizeaza 🙂 A mea la 1.2 ani spune la toate animalele mac- mac.

        • alexandra_sib/ 12.09.2015Reply

          1 an si 2 luni 🙂

  • Alina/ 12.09.2015Reply

    Hai ca iar m-ai facut sa rad, Danuta! Sofia mea are 1 an si 9 luni si tot “caca” zice sarmanului porumbel…. inca…. ? o avea vreo logica…. ?

    • Dana/ 12.09.2015Reply

      Wow, deci avem 3 “genii” deja care vad porumbelul un “caca” :)))

  • Mischelyna/ 12.09.2015Reply

    “Yaka” si “Lioca” … ia ghiciti…. inghetata si suc… greu ne-am dat seama despre ce e vorba
    “Coiul” e gunoiul…ce sa facem…?!?
    Nu am aflat inca ce e “caia”

    • Dana/ 17.09.2015Reply

      Poate “baia” in “cada” 😉

  • Roxy/ 12.09.2015Reply

    Ce amuzant este Vladut.

  • Stefania/ 12.09.2015Reply

    Al meu pusti, pe la un an si 7 luni, o tinea una si buna cu “babagodidi”. Cuvant lung, care nu pare a semana cu nimic, nu-i asa? Bineinteles ca ne-a luat ceva pana sa ne dam seama ca saracul babagodidi era papagalul :))) De unde si pana unde, nu ma intrebati. Acum, la 4 ani, pana si el se amuza de asta..

  • maria/ 12.09.2015Reply

    esti o norocoasa,al meu pui are 1 an si 8 luni dar nu zice mai nimic…doar..atia..adica asa si tata.ff rar mama.fiecare copil cu ritmului.

  • Laura/ 12.09.2015Reply

    Se poate sa asocieze ca ca cu porumbelul daca cumva, cineva i-a spus cum “face” cioara. A mea dupa ce a invata ca ciorile fac cra-cra ( care evident e ca-ca in limbajul ei) asa spune tuturor pasarilor pe care le vede zburand 🙂

  • Georgiana/ 13.09.2015Reply

    ahaha…cat de dragalasi sunt….si al meu bebe folosea omonime….spre exemplu ‘pupa’ insemna matusa,maimuta,matura….nu mi le mai aduc aminte pe toate din pacate…acum le-a schimbat si incep sa sune mai aproape de realitate…. porumbelul la noi e “bombeu”…tigrul e “ghigu”…ca sa nu mai spun ca lumea era “muia”,care acum s-a schimbat in “umea”..

  • Mami/ 13.09.2015Reply

    Si la noi e cu omonime. Mai putine, ce-i drept, ca are un an abia. Mai vrem poze cu Vlaaaad

  • Rokoll@/ 14.09.2015Reply

    Astept si eu sa zică mai multe cuvinte. Deocamdată zice mum, sa zic ca imi zice si mama(rar), tata, pa și da. Pa poate însemna papa= mancare papa= vrea sa plece 🙂

    http://www.rokolla.blogspot.ro

  • DianaF./ 15.09.2015Reply

    Hop si eu cu al meu Luca, mai mare cu 3 saptamani decat Vlad ! Si el a inceput cu o silaba, a trecut la doua si de 2 saptamani zice cuvintele din trei silabe. Ma scuzi ca nu pot scrie exact cum spune la priza :)) sau la fluture(fute),desi suntem o familie de oameni decenti:). Sunt superhaiosi, o generatie de copii trotil, raspunde deja la intrebarea ‘cum te cheama, cati ani ai,cum o cheama pe mama, pe tata…”? Noi ne minunam zilnic de cate poate face mintea lui de 1 an si 7 luni(face un soi de puzzle din 9 piese(imagini cu masinute pe care le aseaza pe un suport din lemn, fiecare pe forma lui), suprapune 5 straturi de cuburi…..Nu vreau sa sune a lauda, doar ca-l iubesc foarte tare si sunt foarte mandra de el. FIECARE COPIL E UNIC IN FELUL SAU SI , CHIAR DACA UNII COPII VORBESC MAI TARZIU NU INSEAMNA CA INTELIGENTA LOR E MAI PREJOS DECAT A CELORLALTI CARE TURUIE DE LA 1 AN SI JUMATATE….important e ca acest vocabular sa fie imbogatit progresiv cu inaintarea in varsta, sa fie incurajat si sustinut i toti pasii mici pe care incepe sa-i faca ca si omulet independent cu personalitate in formare. Pup Vladut vorbaret!

Leave a Comment