Custom Menu

Latest From Our Blog

Cu tableta pe banca

Cu tableta pe banca

Va scriu din camera mea de hotel din Amsterdam despre unul dintre cele mai interesante programe educationale  in desfasurare in acest moment. Pentru ca de cand sunt mama, subiectul educatia in scoli e din nou in sfera mea de interes. V-am mai povestit despre programul Digitaliada, derulat de Fundatia Orange, insa acum, dupa succesul editiei 2016-2017 si dupa cateva saptamani de cand a inceput editia curenta, vreau sa va reamintesc cateva dintre realizarile lor, pentru ca merita.

Trebuie sa acordam mai multa atentie lucrurilor bune care se intampla in jurul nostru, si sa fim atenti si la cei dintre noi care nu au avut norocul nostru, si de aceea ma bucur ca Digitaliada aduce metode pedagogice moderne in mediul rural, oferind astfel o sansa egală tuturor.

Stiu ca de multe ori astfel de programe sunt luate de bune, insa mi-am amintit cat de tare au facut acestea diferenta pentru cei din generatia mea. Spre exemplu, tin minte ca la scoala unde am mers eu, in Drumul Taberei, doar cei care aveau note mai mari faceau informatica, iar restul aveau ore de desen tehnic. Iar orele de informatica (care practic erau ore cand invatam sa folosim un PC) erau cele mai fun ale saptamanii. Doamne cum ne ingramadeam in “sala de informatica”, care era puțin mai mare decat o cămară. Avea 6 calculatoare, la care stăteau cate 3 copii deodata. Dar erau cutii magice pentru noi, mai ales că doar vreo 2 – 3 copii aveau si acasa un PC. Eram disperați să atingem tastatura, mouse-ul si făceam concurs intre noi  care poate sa scrie mai repede.

Ce am invatat atunci insa ne-a folosit foarte mult, pentru ca am avut un start fata de multi altii. Iar acei pasi pe care ii faceam atunci s-au transformat in niste salturi enorme care urmau sa ne desparta de generatia parintilor nostri.

Avansurile tehnologice din prezent sunt pentru mine uluitoare si nu pot sa nu ma gandesc ca asa cum noi gasim generatia parintilor nostri usor depasita din acest punct de vedere, asa vom fi si noi pentru copiii nostri. Iar daca stilul nostru de viata a fost complet schimbat de noile gadgeturi si noile obiceiuri pe care le-am deprins, oare ce nivel de simbioza vor atinge cei care vin dupa noi cu tehnologia? O sa fie in mod evident o noua lume si o cu totul altfel de viata.

Digitaliada pune umarul la schimbarea aceasta, aducand noi aplicatii prin care informatia si materialele pedagogice pot ajunge mai usor la mult mai multi elevi. Punctul lor forte este dorinta de a digitaliza felul in care se preda la scolile din mediul rural. Digitaliada este un program de educatie digitala, care incurajeaza folosirea metodelor digitale la clasa la orele de matemática si informática pentru a creste performantele elevilor. Programul are doua componente: platforma Digitaliada.ro – un hub de resurse educationale digitale si activitatile Digitaliada desfasurate in scoli gimnaziale din sate. Cand am văzut imagini cu copii in scoli de la tara, care poate nu au văzut in viata lor o tableta, ca o pot folosi in scop educativ, m-am emotionat.

Impactul este semnificativ si pe termen lung, iar de data aceasta profita de el nu doar cei care au note mari (cum era “pe vremea mea”), ci si cei care isi doresc sa munceasca si sa ajunga sa aiba rezultate din ce in ce mai bune. O educatie buna este un drept pe care orice copil il are, indiferent de mediul din care provine.

Testimonialele unora dintre copiii care au participat la Digitaliada le puteti vedea in clipurile de aici. Pe mine m-a impresionat, de exemplu, Iuliana, care spune exact cat de diferit este felul in care se pot invata lectiile la clasa folosind unele dintre materialele didactice Digitaliada. Materia este prezentata altfel si devine mult mai usor de asimilat, mai ales datorita modului de lucru.

Puteti sa intrati pe site-ul lor pentru a descoperi mai multe detalii despre Digitaliada si despre impactul pe care astfel de programe il au asupra copiilor si, pe termen lung, asupra comunitatilor din care acestia fac parte.

Felicitări pentru proiect tuturor celor implicați!

In poze port: sacou si bluza amebele H&M, blugi Topshop, incaltaminte Acne.

Tags:

4Comments
 • Ewa Macherowska/ 04.11.2017Reply

  Love your blazer! x

  • Dana/ 05.11.2017Reply

   Thanks. I overuse it 🙂

 • Adina/ 06.11.2017Reply

  Si la mine in scoala cei care aveau note mari faceau cursuri de informatica. Imi amintesc si acum calculatoarele vechi si tastaturile usor galbui. 😀
  Digitaliada mi se pare un program foarte fain pentru ca e bine ca si cei din mediul rural sa se familiarizeze cu noile tehnologii si sa isi doreasca si mai mult sa isi continue educatia mai incolo de scoala generala!

  https://www.adinananes.com/

 • Amy/ 06.11.2017Reply

  Si eu imi amintesc cu drag de orele de informatica din scoala generala. In clasa a 4-a am avut introdus optionalul printre materii, iar asta se traducea printr-o ora de informatica pe saptamana. Eram fascinati de calculatoare cu totii. Windows ’98, dischete, Solitaire, Paint si Notepad, cam astea-mi vin in minte atunci cand ma gandesc la orele de info de atunci. 😀

  http://www.happyamy.ro

Leave a Comment