Custom Menu

Latest From Our Blog

Regulile de circulatie in trafic pentru copii

Regulile de circulatie in trafic pentru copii

Imi aduc aminte de serile in care mama ma asculta la istorie, la geografie sau la chimie. Cand statea cu cartea sau cu caietul in brate, ca sa ma verifice ca nu ratez nicio informatie pretioasa. Atat de multe seri, pentru la fel de de multe lectii, mai mult sau mai putin utile in viata. Si totusi, una dintre lectiile la care nu imi aduc aminte sa ma fi ascultat vreodata in acelasi mod riguros este cea legata de regulile de circulatie in trafic. Nu vorbesc despre o lectie anume din manualul de scoala, ci de una dintre acele lectii importante in cei “7 ani de acasa”. Sigur ca m-a invatat tot ce trebuia sa ma invete, nu am avut incidente, dar nici nu imi aduc aminte sa se fi asigurat ca stiu de exemplu toate cele 10 reguli pe care copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani le invata prin proiectul Mobile Kids, ca pentru nota 10.

113 3 5 7 9 11 1415468102In calitate de parinte si sofer, deopotriva, consider extrem de valoros proiectul Mobile Kids, dezvoltat de Mercedes-Benz Romania, in parteneriat cu Salvati Copiii, care isi propune sa-i invete pe cei mici regulile de circulatie, pentru a se deplasa in siguranta la scoala, acasa, cat si pe orice drum, odata ce devin participanti independenti la trafic, lucru ce se intampla in jurul varstei de 6-10 ani.

Proiectul se implementeaza la nivel international inca din anul 2001, iar in Romania incepand cu 2013, timp in care peste 10.000 de elevi din clasele primare din Bucuresti au beneficiat de lectii in care au deprins principalele reguli de circulatie rutiera. Numai in ultimul an, 3500 de copii au participat la o serie de sesisiuni desfasurate in scoli, dar si vizite organizate la Muzeul Tiriac Collection, unde cei mici au avut ocazia sa afle mai multe informatii despre istoria autoturismelor si sa vada modele exclusiviste, de la cele de epoca, la cele de ultima generatie. Cu alte cuvinte, proiectul a fost conceput in asa fel incat sa devina atractiv micutilor, si tot asa continua si in acest an. De exemplu, informatiile sunt prezentate intr-un mod interactiv cu ajutorul mascotei Moki, personaj pe care eu – parintele – l-am remarcat intr-una dintre brosurile programului de educatie.

Pornind de la acest program, mi-am propus urmatorul exercitiu: sa analizez cele 10 reguli de circulatie prezentate micutilor in brosura pomenita mai sus, dar din perspectiva soferului. Si trebuie sa va marturisesc ca sunt un sofer anxios, si poate tocmai de aceea, foarte preventiv. De nenumarate ori mi-am imaginat in fata ochilor cele mai negre scenarii in trafic… gandurile acelea pe care le ai timp de o secunda cand vezi un copil traversand in fuga o strada si care iti dau fiori prin tot corpul si te fac sa respiri brusc greoi. Daaaar, sa luam cu calm cele 10 reguli la rand:

1. Tine minte cum arata si ce reprezinta fiecare dintre cele noua semne de circulatie importante!
Aceasta prima regula ii invata pe copii semne precum “Trecere de pietoni”, “Statie de autobuz”, “Atentie copii” sau “Atentie biciclisti” etc. Eu cand sunt la volan si vad aceste semne incetinesc automat. E ceva la care nici nu trebuie sa ma gandesc prea mult, e deja un gest reflex. Pentru ca daca ma gandesc putin mai mult atunci cand vad semnul “Atentie copii”, imi imaginez cum acei copii alearga fix prin fata masinii mele. Si tocmai ca sa evit scenariul ingrozitor al soferului de tip anxios, incetinesc. Incetinesc cat o fi nevoie, si ma uit in toate directiile, cat sa pot preveni anumite accidente.

2. La trecerea de pietoni, stai pe trotuar si uita-te cu atentie in ambele directii, pentru a fi sigur ca nu trece nicio masina. La semafor, asteapta aparitia luminii de culoare verde si traverseaza numai pe aceasta culoare!
Aceasta regula extrem de importanta cred ca are mult mai multe sanse sa fie respectata de catre copii abia in momentul in care si parintii acestora au respectat-o, mai ales in primii ani de viata ai copilului!

Spun asta pentru ca de curand am vazut cum o mama cu o fetita de vreo 4 – 5 ani traversa in fuga strada, printre masinile blocate in trafic, ca sa prinda autobuzul. Cum sa treci cu copilul de mana pe rosu sau pe unde nu este trecere de pietoni, iar mai apoi sa ai pretentia ca cel mic sa respecte cand e singur aceasta regula?!?! Si eu si soferul masinii din fata mea i-am atras atentia mamei, intr-un mod civilizat, dar “pe fuga”, caci femeia era in continuare mai atenta la autobuz, decat la noi. Jur ca in momentul in care vedeam cum o trage pe fetita de mana, care nu facea fata oricum pasului alergator al mamei, imi venea sa deschid geamul si sa ii spun mai multe. M-am abtinut, pentru ca m-am gandit ca nu poti distruge imaginea “mamei perfecte” in ochii micutei. I-am spus doar ca trecerea de pietoni e mai in fata, aratand cu degetul semnul de circulatie. Oricat de grabiti am fi si oricat de pustie ar fi strada, cand suntem cu Vlad, eu si Radu nu traversam decat in momentul in care se face verde. Perfectu’ stie deja cum sta treaba cu semaforul si striga “vede” sau “green” fie atunci cand e pieton, alaturi de noi, la plimbare, fie atunci cand e in scaunul lui pe bancheta din spate. Doar atunci stie ca avem voie sa pornim la drum.

3. Daca nu poti vedea bine masinile care circula pe strada din cauza unui obstacol, ocoleste-l si traverseaza doar unde vezi o trecere de pietoni. Nu te apleca in strada si nu traversa fara sa te asiguri.
Este aproape imposibil sa nu vi se fi intamplat, in postura de soferi, sa intalniti o masina mare (gunoi, duba, camion..) parcata pe prima banda in dreptul trecerii de pietoni, cat sa va obtureze complet vederea si sa incetiniti cu teama sa nu va apara brusc un pieton din dreptul respectivei masini. Asadar, regula de mai sus mi se pare foarte utila, caci copiii ar fi mai bine indrumati, de exemplu, sa mearga mai mult si sa traverseze eventual pe la urmatoarea trecere de pietoni, daca aceasta are vizibilitate completa, decat sa riste sa nu fie vazuti din pricina obstacolului.

4. Mergi cu bicicleta sau cu rolele pe pistele sau in zonele special amenajate. Nu uita sa porti echipamentul de protectie: cotiere, genunchiere si casca!
Aici stim care sunt in continuare problemele la noi in tara, asadar nu ar strica sa fim noi – soferii – si mai precauti, mai atenti la biciclistii de toate varstele, care de multe ori au pistele blocate de masini parcate aiurea, cu gropi sau mai stiu eu ce alte obstacole.

5. Atunci cand te afli in mijloacele de transport in comun, ofera-le locul tau pasagerilor in varsta si persoanelor cu nevoi speciale (care folosesc carucior de invalid sau au alte dizabilitati).

6. Lasa intai oamenii sa coboare din autobuz, tramvai sau metrou. Apoi te poti urca linistit.

7. Pastreaza o distanta potrivita intre tine si ceilalti oameni atunci cand mergi pe trotuar. Ai grija sa nu fugi sau sa nu ii lovesti pe cei din jurul tau din greseala.

8. In timpul calatoriei cu masina familiei, ai grija sa iti pui centura de siguranta. Nu e bine sa scoti mainile sau capul pe geam.

9. Daca ai un fratior sau o surioara mai mica, adu-le aminte parintilor sa foloseasca scaunul auto pentru copil, potrivit grupei sale de varsta, care sa fie asezat pe bancheta din spate.

Legat de ultimele doua reguli, trebuie sa va spun ca in masina noastra personala acestea au fost si sunt respectate de fiecare data. Chiar ma intrebau mai multi parinti cum l-am obisnuit pe Vlad sa stea in scaunul lui. Raspunsul e ca nu i-am dat optiunea – in masina personala sau in altele dotate cu scaun – sa NU stea in el. Adica si atunci cand era bebe si alaptam, sau pur si simplu nu mai avea rabdare la drumuri lungi, trageam pe dreapta si faceam o pauza de mers cu masina, decat sa il scot in timpul mersului si sa ii arat – fara sa vreau asta – ca daca va plange “suficient de mult”, noi vom ceda si va continua drumul in afara scaunului. Sigur ca sunt zile in care urcatul in scaun e cu scrancete, cu matairi sau binecunoscutele contorsionari. Dar, ii repet ca regula e regula si ca “asa cum eu si tata avem centura pusa la locurile noastre, asa si tu trebuia sa stai in scaunul tau cu centura pusa.” Bine, pentru asta se intelege ca si parintii trebuie sa fie un exemplu si sa poarte centura.

Iar ultima regula pe care micutii o gasesc in brosura si despre care invata in timpul acestor sesiuni organizate in scoli prin programul educational Mobile Kids spune ca:

10. Ai grija la copiii care merg cu rolele sau pe biciclete atunci cand esti la locul de joaca, in parc sau in spatele blocului.

Cred ca daca aveti copii mai maricei, ar fi util sa le cititi aceste reguli, constientizand si voi nivelul real de informatii pe care acestia il detin cu privire la siguranta in trafic. Dincolo de aceasta campanie grozava, este responsabilitatea noastra, a parintilor, sa ne asiguram ca cei mici stapanesc bine regulile rutiere si sa “ii ascultam la aceasta lectie”, adica sa le verificam constant cunostintele pana la o anumita varsta, deoarece copiii pot uita usor cand sunt mici anumite informatii extrem de importante pentru ei.

Voi ce nereguli ati sesizat in calitate de soferi sau pietoni in ceea ce priveste siguranta copiilor in trafic si cum credeti ca ar putea fi remediate?

Iar in calitate de parinti, ce metode practicati pentru a-i invata pe cei mici regulile de circulatie?

Mobile_Kids_brosura_2Mobile_Kids_brosura_1

In poze port: Pulover H&M, camasa Zara, pantaloni Michael Kors, tenisi Converse, ochelari Zara.

14Comments
  • Ewa Macherowska/ 24.01.2017Reply

    Always love your photos 🙂

  • Alina/ 24.01.2017Reply

  • Roxy/ 24.01.2017Reply

    Dana,ce tip de Mercedes este?Mulțumesc mult ?

    • Dana/ 25.01.2017Reply

      Mercedes GLE 350 D. M-am bucurat de el 2 zile 🙂

      • Roxy/ 25.01.2017Reply

        Mulțumesc mult!

  • Ana/ 24.01.2017Reply

    Am primit o carte: reguli de circulatie pentru copii, este un fel de poveste ce include multe dintre regulile importante pentru pietoni. Doua saptamani, am citit-o in fiecare seara, evident la cererea ei…ii placea foarte mult povestea, imaginile, nu stiu ce exact, dar dupa acest interval a inceput sa ne atraga atentia pe strada: vezi ca mergi pe strada si nu e bine sau ca la semafor e rosu… apoi am observat ca era foarte atenta cu trotineta, se oprea cu jumatate de metru inainte de finalul strazii etc. Si a mai primit si un joc cu regulile de circulatie, de jucat nu prea s-a jucat cu el, dar ii placeau cartonasele cu instructiuni, pe care erau trecute comportamente pozitive si negative in trafic. Tot asa ne ruga sa i le citim. Cam asa 🙂

    • Dana/ 25.01.2017Reply

      Cartea – cum se numește exact sau la ce editura o găsim? O vrem și noi. Cred ca pe Vlad l-ar atrage tematica.

      • Ana/ 26.01.2017Reply

        Pe strada suntem mereu atenti de la Corint Junior.
        Bafta, sa-i placa si lui :)!

  • Andreea Manole/ 25.01.2017Reply

    Foarte tare, eu imi amintesc ca ai mei ma intrebau mereu, verificandu-ma daca cunosc regulile, iar la scoala venea periodic un tatic politist care ne explica lucruri.

    Te pup, Dana.

    http://www.miu-miu.ro

    • Dana/ 25.01.2017Reply

      Ideea cu polițistul mi se pare super buna. Nu îmi aduc aminte sa fi venit la noi la școală o astfel de autoritate care sa ne vorbească. Poate ca a fost totuși, iar eu lipseam, fiind la cine știe ce filmări.

  • Mirela/ 25.01.2017Reply

    Si eu care credeam ca doar al meu face histerii cand il pun in scaunul de masina ?

  • DanielaG/ 26.01.2017Reply

    Si noi i-am invatat pe picii nostri sa respecte regulile, traversarea sa se faca strict pe culoarea verde a semaforului pentru pietoni, cand suntem in masina cu ei ne anunta cand s-a facut verde si putem pleca 🙂 Niciodata nu am traversat cu ei pe rosu sau prin locuri nepermise, ba chiar au inceput ei sa observe nereguli si sa ni le spuna. Gen: “mami, doamna aceea a traversat pe rosu, vezi? Nu e bine!!! Poate sa o calce o masina!”

    Cu scaunul de masina am patit exact ca voi, majoritatea sunt uimiti cum de ai nostri se urca frumos in scaun si nu protesteaza cand le pui centura. Adevarul este ca ei nu stiu cum altfel se circula in masina, noi mereu ne punem centura (chiar si cand stam in spate), asa au vazut, asa au fost pusi de mici, asa fac. Evident ca la inceput nu le convenea, erau bebelusi si nu se puteau misca in voie, insa au plans de cateva ori si gata.
    Ba chiar am avut surpriza placuta sa imi povesteasca bunicii o intamplare cu ei: au luat copiii de la parintii mei (locuiesc intr-un oras foarte mic, il traversezi in 10 minute cu masina) ca sa se duca acasa cu ei. Bunicul avea ceva bagaje prin masina si a zis sa ii puna in scaun fara sa le mai puna centura, ca ajungea greu la ea. Imediat ce a pornit masina, copiii i-au zis sa opreasca si sa le puna centura, ca la o frana se pot lovi cu capul de scaunul din fata 🙂 Bunicul a urmat instructiunile, evident 🙂

  • Combatere Rozatoare/ 27.01.2017Reply

    Foarte interesanta initiativa! Cred ca ar trebui sa se faca si in scoli un fel de educatie rutiera. Eu tin minte ca am facut la gradinita, dar nu tin minte sa fi invatat ceva, cred ca eram prea mici.

  • Andreea B/ 09.02.2017Reply

    Eu as vrea sa văd cum cineva cedează locul unui om aflat in cărucior de invalid… 🙂

Leave a Comment