Custom Menu

Latest From Our Blog

Un pic de hygge

Un pic de hygge

Ati auzit de hygge? Mie tocmai mi-a povestit despre acest concept o prietena si m-am gandit ca, intr-un fel, imi defineste foarte bine o multime de idei despre decorul interior si despre atmosfera pe care incerc sa o am in casa.

 

EN: Did you hear about hygge? A friend of mine recently told me about this concept and I thought that, in a way, it defines quite well many of my ideas about interior design and about the atmosphere I am trying to create in my home.

Pe scurt, hygge este un concept danez care se refera la placerea pe care ti-o ofera tot ce inseamna o viata traita frumos si se concentreaza mai ales pe viata de acasa, atat de importanta pentru nordici. De la o casa frumos aranjata, luminoasa, imbietoare, pana la mancarurile copilariei care iti provoaca o nostalgie placuta (gris cu lapte!); de la o lumanare parfumata care arde inainte de culcare pana la asternuturi proaspete in culori si fibre naturale, hygge se refera la arta de a crea intimitate. Simpatica ideea, nu? Atat de popular este hygge incat era la muchie de a fi declarat cuvantul anului 2016, insa a castigat post-truth aceasta onoare.

Asadar, cand am auzit ce e hygge, mi-am dat seama ca probabil fiecare dintre noi incerca sa aduca o atmosfera frumoasa, intima, linistita si relaxanta in casa, tocmai pentru a compensa nebunia din afara ei. Si fie ca unii isi cumpara pernute decorative si paturi in continuu, fie ca altii au o simpatie anume pentru lumanarile parfumate, sunt niste elemente mult mai la indemana pentru a-ti face casa un loc prietenos, incat probabil nici nu ti-ai dat seama de ele.

3710001999_4_1_1
Foto: Zara Home

Spre exemplu cea mai usoara cale de a aduce un pic de cosyness in casa este sa folosesc produse de corp care sa miroasa frumos. Imi plac parfumurile enorm, insa nimic nu se compara cu o piele bine hidratata care inca pastreaza mirosul produselor folosite. Iar in baie imi place sa-mi aleg produse care sa parfumeze nu doar pielea, ci si camera de baie, de la gelul de dus pana la sapunul de maini, mi se pare ca e foarte important ca parfumul produselor sa te binedispuna, sa indeplineasca si rolul de aromaterapie, pe langa cel de curatare. Mi-am dat seama de asta pentru ca imi schimb aromele preferate ale sapunului de maini în funcție de anotimp – vara prefer ceva fresh, in timp ce iarna prefer arome dulci, mai calde.

Daan R.001

Perdele& lampa Ikea; perna, lumanare parfumata& cana H&M Home.

Noua gama de sapunuri de maini de la elmiplant este ideala pentru curatarea mainilor si noile arome sunt fantastice! Cel mai mult mi-a placut sapunul Milky Nourish cu miere si proteine de lapte , care, avand in vedere iarna aceasta friguroasa, imi da o senzatie de confort instant. Stiti cum mirosul e cel mai puternic factor care iti declanseaza amintirile, nu? Probabil ca imi aminteste de cana de lapte cald pe care o beam cand veneam in casa dupa o zi de joaca in zapada… Mai sunt insa o multime de noi formule: Marigold Protect cu galbenele, este dedicata mainilor sensibile, Cotton Fresh care miroase a curat si e foarte hidratant, Grape Senses cu uleiuri hranitoare sau Moisture Bouquet, cu iris si bergamonta- in mod sigur aroma cea mai “varatica” din intreaga gama.1807003999_4_1_1
Foto: Zara Home

Puteti incepe sa aplicati hygge in viata voastra pornind de la cele mai mici detalii- uneori un sapun de maini care miroase frumos este mai eficient decat o vizita la un showroom de mobila! Iar pentru cei pasionati de subiect, stati linistiti, sunt o multime de carti care sa va spuna cum sa va faceti casa mai primitoare si cum sa traiti mai frumos si va fac si eu cateva recomandari de cumparaturi.

Daan R

 

Pahar ceramica, perna& suport de lemn H&M Home, lampa Zara Home, covor Ikea.

 

EN: Hygge is a Danish concept which refers to the pleasure everything meaning a life lived beautifully gives to you and concentrates especially on the life at home, so important to the Northerners. From a house beautifully designed, bright, welcoming, to the childhood foods which give you nostalgia; from a scented candle which before bedtime to fresh bed linen in natural colors and fibers, hygge refers to the art of creating intimacy. Cute idea, right? Hygge is so popular that it almost became the word of the year 2016, but it won this honor post-truth.

So, when I heard about hygge, I realized that probably each and everyone of us is trying to bring a beautiful, intimate, quiet and relaxing atmosphere into our homes, to make up for the craziness outside of them. And whether some of us constantly buy decorating pillows and blankets, or others have a thing for scented candles, there are some elements which come much more in-handy to make your home a friendly place, that you probably didn’t even realize they existed.

For example, the easiest way to bring some cozyness into the house is using body products which smell nicely. I really love perfumes, but nothing compares to well hydrated skin which still keeps the scent of the used products. And in the bathroom I like to choose products which not only scent the skin, but also the room, from shower gel to hand soap, I think it’s very important that the perfume gives you sense of wellbeing, to have an aroma therapeutical role, besides the one for cleaning. I realized this because I change my favorite fragrance for hand soaps according to the season- in the summer I prefer something fresh, while in the winter I prefer sweeter, warmer scents.

The new range of hand soaps from elmiplant is ideal for cleaning your hands and the new fragrances are great! I liked the Milky Nourish soap with honey and milk proteins best, which gives me the feeling of instant comfort, during this cold winter. You know how smell is the strongest factor which triggers memories, don’t you? It probably reminds me of the cup of warm milk I used to drink after returning home from playing in the snow… There are many more new formulas: Marigold Protect, is dedicated to delicate hands, Cotton Fresh which smells like clean and is very hydrating, Grape Senses with nourishing oils or Moisture Bouquet, with Iris and Bergamot- surely the must “summery” flavor of the range.  

You can start applying hygge in your life beginning with the smallest details- sometimes a hand soap that smells good is more efficient than a visit to a furniture showroom! And for those passionate about the subject, rest assure, there are plenty of books which tell you how to make your house more welcoming and how to live more beautifully and I will also make some shopping recommendations for you.  

8Comments
 • Bianca/ 16.01.2017Reply

  Conceptul “hygge” se aplica si la modul de viata a danezilor, mult mai relaxat si mai orientat catre un stil de viata mai sanatos intr-o societate armonioasa.
  Se spune ca atunci cand ajungi in Danemarca simti cum o stare de bine si o armonie iti invaluie corpul.. acel sentiment dificil de exprimat in cuvinte e “hygge”.
  Mi-e dor de acel hygge pe care l-am trait in Copenhaga!

  • Dana/ 16.01.2017Reply

   Nu am fost niciodată, dar tare mi-ar plăcea sa ii vizitez pe cei mai fericiți oameni din lume. Citeam ca arta ocupa un loc fruntaș în viata lor, ceea ce e grozav.

 • Alina/ 16.01.2017Reply

  Tare articolul, Dana! Mi-a facut placere sa aflu chestii noi despre “hygge”. Multumesc!

 • Alexandra/ 16.01.2017Reply

  Bună Dana,

  Locuiesc în Danemarca de mai bine de 6 ani și am avut parte de “hygge” (care se pronunță “hiughe”) în toate sensurile și modurile.
  Hygge este folosit în limba daneză ca și verb, substantiv și adjectiv.
  De la o ciocolata calda cu cea mai buna prietena, la niște perne colorate la colț de canapea până la niste lumânări parfumate care ard ușor la geam într-o seară ploaioasa sau un mod de a descrie o atmosfera creată de toate cele menționate la un loc, “cât de hyggeligt!”
  Un băiat cu care am ieșit în oraș a folosit termenul de hygge ca să descrie că întâlnirea a mers bine și că ar vrea să mă revadă.
  Vezi tu, în Danemarca plouă des, bate vântul și vremea este destul de gri și mohorâta, așa că danezii trec mai ușor peste folosindu-se de “hygge”.
  La fel ca si cuvântul “dor” din limba română, acest cuvânt nu are traducere în alte limbi.
  Hygge este o stare de bine, care îi face pe danezi mai optimiști, relaxați și calmi. Iar eu m-am molipsit imediat, atât de stilul de viață cât și cel deco! 🙂
  Mă bucur că te-a molipsit și pe tine!

  Cu drag,
  Alexandra

  • Dana/ 17.01.2017Reply

   Ai povestit atât de frumos, încât m-ai făcut sa îmi doresc și mai mult sa ajung sa beau o ciocolata calda acolo.

 • Adnana/ 17.01.2017Reply

  Sa vedeti cum arata aceasta stare transpusa la locul de munca. Atunci veti intelege de ce danezii au timp si isi pot educa copii, pot merge linistiti la o intalnire, au un salariu decent, hygge, satisfacator.

 • Dea/ 18.01.2017Reply

  ? 2017 e lagom…

 • Mirunaaa/ 19.01.2017Reply

  Ce bine ar fi daca am introduce la locul de munca acest concept. Ah!

  https://sophiechoiceblog.wordpress.com/

Leave a Comment